Saborski odbor jednoglasno za Jelenićevo razrješenje

Saborski odbor jednoglasno za Jelenićevo razrješenje

Podijeli

Saborski odbor za pravosuđe jednoglasno je podržao razrješenje Dražena Jelenića s mjesta glavnog državnog odvjetnika. Što se tiče stegovne odgovornosti ministar Bošnjaković odluku prebacuje na sustav.
Na sjednici saborskog odbora za pravosuđe SDP-ov član Pedja Grbin rekao je da saborska rasprava o razrješenju, koja je rijetka, treba biti iskorištena da se neke stvari u sustavu isprave. Naglasio je nužnost sigurnosnih provjera, te pitanje članstva u raznim udrugama i organizacijama.

“Predlažem da isto bude predmet rasprave i što prije uredimo sustav koji bi se odnosio, ne smo na glavnog državnog odvjetnika nego i pod istim uvjetima na sve suce jer ne možemo imati jedne kriterije samo za jednu granu pravosuđa”.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković se složio s prijedlogom.

“Da mi je neprihvatljivo da bilo koji sudac ili državni odvjetnik bilo koje razine član organizacije i udruge za koju ne znamo što radi i ne znamo članove. To za sustav nije prihvatljivo jer nije transparentno i sutra ne znamo mora li vraćati nekome neke dugove i je li prema nekome u obvezi. To se slažem da to kod izmjena moramo posebno raspraviti”.Odbor je zatim jednoglasno podržao razrješenje državnog odvjetnika, a ministar na novinarsko pitanje zašto on ne pokrene stegovnu odgovornost Dražena Jelenića, što mu zakon omogućava, poručuje:

“Ja sam vam rekao da očekujem da se to napravi unutar sustava”.Grbin smatra da ne možemo očekivati da se zamjenica bavi Jelenićem.

“Ne znam koliko je oportuno i korektno očekivati da netko tko će biti vršitelj dužnosti državnog odvjetnika da se time bavi. Ministar ima, ako smatra da je povrijeđen zakon, ima punu zakonsku ovlast i dužnost na to reagirati i postupiti”.

Podijeli