Sabor raspravljao o popisu stanovništva

Sabor raspravljao o popisu stanovništva

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Saborski zastupnici su nakon iznošenja stavova počeli s raspravom o prijedlogu Zakona o popisu stanovništva. Bila je to prilika da zastupnici oporbe skrenu pozornost na egzodus ljudi.

Prema Zakonu popis stanovništva provodit će se u ponoć 31. ožujka 2021. godine, a trajat će od 1. travnja do 7. svibnja iduće godine. Novost je da će se popis u prvoj fazi, od 1. do 10. travnja, provoditi kroz sustav e-građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivači će obraditi popisne jedinice – stanovništvo, kućanstava i stanove. Državni tajnik u ministarstvu financija Zdravko Zrinušić:

“Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te o njihovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i ekonomskim obilježjima. Rezultati će se osim za analizu koristiti za analizu promjena u odnosu na prethodne i prognoze budućih kretanja.”

Neovisni Vlaho Orepić imao je pitanje zašto i ovaj Zakon mora hitno u proceduru, što je vrlo često u vladavini ove većine.

“Nama od ovoga popisa stvarno trebaju precizni podaci, jer to je pretpostavka svega što nam može omogućiti da vidimo što i kako dalje. Na temelju podataka moramo donijeti odluku gdje postoji potencijal za život. Da bismo uopće mogli razgovarati u tim kategorijama najprije je potrebno utvrditi nulto stanje na terenu.”

Mostovac Božo Petrov kaže da je uz popis neminovna tema i problem iseljavanja.

“Nama od ovog popisa stvarno trebaju precizni podaci. Trebaju nam da vidimo što i kako dalje. Mi trebamo na temelju objektivnih kriterija preciznih podataka donijeti odluku gdje postoji potencijal za život. Da bismo uopće mogli razgovarati o tim kategorijama najprije je potrebno utvrditi nulto stanje.”

HDZ-ovac Ivan Šuker upozorava na nužnost registra te upozorava na licitiranje brojem iseljenih.

“To je podatak koji je svakom bitan i da se politički ne nabacujemo kada nam treba i ne treba. Da je osnovan registar uz Zakon o OIB-u danas bi razgovarali na drugačiji način jer bi puno podataka iz registra bilo u poreznoj upravi.”

I šef saborske većine Branko Bačić, zbog silnih prozivanja vlasti, smatra da će popis pokazati stvarne razmjere iseljavanja.

“Trebali bi imati poprilično točnu evidenciju na dan 31. ožujka iduće godine kada ćemo moći sa sigurnošću znati koliko je doista u proteklih desetak godina promijenjen broj stanovnika u RH”

SDP-ovac Arsen Bauk osim prigovora da zakon predstavlja ministarstvo financija, kaže da je netočno kada se navodi da će se podaci koristiti za donošenje politika.

“Ono po čemu ćemo pamtit popis 2021. bit će ono po čemu ćemo pamtiti popis 2011. – koliko je manje Hrvata u Hrvatskoj i koliko je manje Srba u Vukovaru. To će biti samo dvije teme o kojima će se najviše raspravljati u ovom popisu. Ako država ne može osigurati točne podatke, onda je bolje da popis i ne provodi, pa ćemo koristiti popis iz 2011.”

​Država je za popis osigurala 177,3 milijuna kuna.

Podijeli