Sabor omogućio uzgajanje konoplje u medicinske svrhe, ali ne svakome

Sabor omogućio uzgajanje konoplje u medicinske svrhe, ali ne svakome

Podijeli

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je u petak usvojio Hrvatski sabor, definira se pojam novih psihoaktivnih tvari, ministru zdravstva pak omogućava se donošenje naredbe o njihovoj zabrani dok se pravnim osobama omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe, piše N1 Hrvatska.

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ nužno je zbog pojave i brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju.

Prihvaćanjem amandmana Ivana Ćelića (HDZ) zakon također dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Sabor je donio i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji propisuje niz mjera za djelotvornije sprečavanje financiranja terorizma i veću transparentnost financijskih transakcija, u skladu s EU direktivom.

Najvažnija pitanja koja se uređuju tim zakonom su to što se uvode novi obveznici provedbe mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, uređuje Registar stvarnih vlasnika pravnih subjekata, i to segment koji se odnosi na javni pristup. Uz već propisanu dostupnost podataka o stvarnim vlasnicima, javnosti će biti dostupni i podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata te će se nalaziti u Registru.

Izmjenama zakona iz popisa pravnih subjekata koji su dužni dostaviti podatak o stvarnom vlasniku u Registar izostavljene su fundacije te pravni subjekti kojima je osnivač država ili lokalna jedinica.

U popis članova obitelji politički izložene osobe dodane su, za potrebe provedbe mjera pojačane dubinske analize, životni partner ili osoba s kojom je politički izložena osoba u neformalnom životnom partnerstvu.

Donesen Zakon o korištenju psa pomagača

Sabor je donio i Zakon o korištenju psa pomagača koji će omogućiti većem broju osoba s invaliditetom korištenje terapijskog psa, a većem broju pasa uključivanje u školovanje. Novi zakon uređuje pružanje pomoći i podrške korištenjem psa pomagača ili terapijskog psa osobama s invaliditetom ili s kroničnom bolesti i djetetu s teškoćama u razvoju.

U drugo čitanje Sabor je poslao paket od tri vodna zakona – o vodama, vodnim uslugama i financiranju vodnog gospodarstva kao i prijedlog zakona o sobama nestalim u Domovinskom ratu te izmjene zakona o policiji.

Podijeli