Rusi Todorićima blokirali sve račune u Londonu, žele im uzeti i kompletne...

Rusi Todorićima blokirali sve račune u Londonu, žele im uzeti i kompletne Kulmerove dvore

Podijeli

Ivica Todorić, većinski vlasnik Agrokora, ali i članovi njegove obitelji, pod sve su većim pritiskom zbog blokada imovine koje su provedene ili su predložene na sudovima ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu.

Osim blokada koje se provode na temelju rješenja Županijskog suda u Zagrebu radi osiguranja u istrazi inkriminirane protupravne imovinske koristi, blokade njegove imovine ishodila je i ruski Sberbank. I to ne samo imovine Ivice Todorića, nego i njegova sina Ante, a ujedno pokušavaju ishoditi blokade imovine još nekih članova njegove obitelji.

Riječ je o blokadama o kojima je govorio engleski sudac Richard Blake kada je Todoriću odredio relativno nisku jamčevinu od 100.000 funti i pritom pojasnio da Todorić baš i nije u mogućnosti prikupiti veliki novčani iznos zbog blokade njegove imovine kako u Engleskoj, tako i u inozemstvu.

Naime, Sberbank je očito već tada na nadležnom sudu u Londonu ishodio blokade tamošnje imovine Ivice i Ante Todorića, a sve na temelju posljednjeg zaduženja Agrokora kod Sberbanka od 100 milijuna eura, za koje su oni jamčili i osobnom imovinom.

Tim je ugovorom o kreditu i bila dogovorena nadležnost suda u Londonu u slučaju spora. Kako doznajemo, Sberbank je na taj način Ivici i Anti Todoriću blokirao sve njihove račune u toj zemlji, dok nije poznato imaju li oni tamo i druge imovine te je li bilo i daljnjih blokada.

Plijene i dvore

Međutim, Sberbank se očito dao i u “potragu” za drugom imovinom Ivice Todorića i s njim povezanih osoba. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo preko Županijskog suda je blokiralo “samo” četvrtinu dvorca Kulmer koji glasi na Ivicu Todorića, jer se pribavljanje nezakonite koristi stavlja na teret samo njemu.

No, u međuvremenu je Sberbank krenuo u proceduru kako bi stavio zabilježbe na ostatak Kulmera. Pritom su, kako doznajemo, krenuli i na dijelove koji pripadaju obojici sinova, kao i kćeri Ivice Todorića, podnijevši Općinskom građanskom sudu u Zagrebu odgovarajuće tužbe kojima žele dokazati da je cijeli Kulmer podoban za namirenje naplate spomenutog zajma po ugovorenoj klauzuli o garanciji vlastitom imovinom.

U međuvremenu je i Županijski sud prihvatio nove prijedloge hrvatskog tužiteljstva za daljnjom blokadom imovine, pri čemu se izišlo iz granica RH. Kako smo već izvijestili, najprije je sredinom prošlog mjeseca Ivici Todoriću blokirana četvrtina Kulmerovih dvora, te dvije nekretnine, oranice, na području Kloštar Ivanića ukupne površine od oko 15.000 metara četvornih.

Isto se dogodilo i s pašnjakom od oko 7000 metara četvornih u Gornjoj Jelenskoj, te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9000 kvadrata u Mikloušu. Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj tvrtki Agrokor projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor.

Veliki dugovi

Radi se o tvrtki čiji je temeljni kapital oko 5,3 milijarde kuna, ali je stvarna vrijednost tog udjela, prema podacima kojima raspolažu nadležna tijela, vrlo upitna. Naime, procijenjeno je da gore navedena imovina, nekretnine, udjel u Agrokor projektima i sredstva na bankovnim računima u Hrvatskoj, ukupno vrijede oko 221 milijun kuna.

Treba napomenuti da Todorić na spomenutim bankovnim računima ima minimalna novčana sredstva od nekoliko kuna ili eura do najviše oko 2000 kuna.

U proteklih desetak dana Županijski sud je po prijedlozima zagrebačkog ŽDO-a donio nove mjere blokade Todorićeve imovine. Jedna od njih odnosi se na 2733 dionice Agrokora koje se u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagatelja Ivicu Todorića. Njihova je nominalna vrijednost oko 1,4 milijuna kuna.

Druge dvije blokade otišle su u Kraljevinu Nizozemsku. Jedna se odnosi na Todorićev bankovni račun u tamošnjoj ABN AMRO Bank N. V. Za sada nema podataka o mogućim sredstvima koja bi se nalazila na tom računu.

Druga privremena mjera je zabrana opterećenja ili otuđenja 100-postotnog udjela u tvrtki Agrokor Investments B. V. u Amsterdamu. Međutim, njezina vrijednost također je vrlo upitna. Naime, ta tvrtka nema operativnog poslovanja, a od imovine je imala samo nešto više od 20.000 eura te 18,6 posto dionica Mercatora, koje su, međutim, opterećene zalogom u korist Sberbanka zbog istog onog kredita od 100 milijuna eura.

Usto, iz podataka koje su prikupili istražitelji proizlazi da Agrokor Investments ima otvorene obveze od čak 151 milijun eura.

slobodnadalmacija.hr

Podijeli