Roditelji curice ostavljene kod crkve završili u pritvoru

Roditelji curice ostavljene kod crkve završili u pritvoru

Podijeli

Na konferenciji za medije Centra za socijalnu skrb u Zagrebu, održanoj povodom slučaja ostavljene djevojčice u Sesvetama, govorilo se o mjerama koje se poduzimaju u ovakvim i sličnim slučajevima

“Od jutra raspolažemo informacijama da su roditelji djevojčice pronađeni i da je proveden razgovor s policijskim službenicima. Po našim saznanjima, roditelji se nalaze u pritvoru. Na sva pitanja ne možemo odgovoriti jer smo dužni čuvati službenu i profesionalnu tajnu i ne iznositi činjenice o osobnim okolnostima stranaka, a osobito vezane za maloljetnu djecu”, poručili su iz Centra za socijalnu skrb.

Kako su rekli, u sličnim situacijama Centar provodi sveobuhvatno procjenu obitelji, donosi odluku o provođenju mjera koje su u skladu s najboljim interesom djeteta.

“Vrste mjera koje Centar provodi su propisane obiteljskim zakonom, postoji žurna mjera izdvajanja djeteta iz obitelji, upozorenje na propuste i pogreške, mjera stručne pomoći i potpore..

Koliko bi mogla govoriti načelno o ovome slučaju, mislim da će se ići s prijedlogom sudskih mjera te privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, to može biti udomiteljska obitelj ili ustanova socijalne skrbi, zabrana približavanju djetetu – to donosi sud, te mjera koju mi predlažemo je zabrana stanovanja s djetetom, te najdrastičnija mjera – lišavanje prava na roditeljsku skrb, koju nakon provedenog postupka donosi sud”, objasnili su iz Centra, prenosi Jutarnji list.

List neslužbeno doznaje da je majka djevojčice mlađa nezaposlena osoba koja nema završenu ni osnovnu školu, te da se otac bavi građevinom i često izbiva iz kuće.

Prema neslužbenim informacijama, oduzeto im je drugo dijete koje imaju.

Kazna do 3 godine zatvora

Prema Kaznenom zakonu, za roditelja koji napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi predviđena je kazna do tri godine zatvora, dok prema Obiteljskom zakonu – sud u izvanparničnom postupku – roditelja, ako je napustio dijete, može lišiti prava na roditeljsku skrb.

hr.n1info.com

Podijeli