Ribarima prijete kazne i do 33.000 eura

Ribarima prijete kazne i do 33.000 eura

Podijeli

Nakon što su hrvatski ribari čuli da Slovenija najavljuje kazne za one koji love u moru koje nakon jednostrane primjene arbitražne odluke smatraju svojim, uglavnom su odustali od isplovljavanja i sve se češće spominje da od nadležnih institucija i tijela kane tražiti neku odštetu. Ipak, neki su se odvažili zaploviti u lov na “spornom” području

Stanje je i dalje mirno u Savudrijskoj vali, ali nakon što je slovenska strana najavila mogućnost kazne od nekoliko desetaka tisuća eura uvukla se bojazan među hrvatske ribare.

Slovenski ribari i dalje love na polovici zaljeva zbog, kako kažu, dobrosusjedskih odnosa s hrvatskim kolegama koje ne žele kvariti dok se dvije države ne dogovore oko granice.

Slovenska inspekcija pak piše kazne, a iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede kažu da se one za pravne osobe za lov u nedopuštenom području kreću od 1.200 do 41.000 eura, a za privatne osobe od 420 do 33.000 eura.

I slovenska policija može kazniti hrvatske ribare, i to za ilegalni prelazak granice, a kolike su tu kazne, još čekamo točne podatke od nadležnih institucija.

Nejasno je za što bi Slovenija kažnjavala hrvatske ribare

Noć je, podsjetimo, prošla mirno, a petorica, odnosno šestorica ribara koja su isplovila jutros, položili su još jučer ujutro mreže južnije od Savudrije i same vale, odnosno Piranskog zaljeva.

Ribari, međutim, ne žele ovih dana stvarati probleme, barem ne do kraja tjedna kada bi se trebao održati sastanak s predstavnicima MVEP-a, MUP-a, Ministarstva prometa i Uprave za ribarstvo.

No još je nejasno hoće li taj sastanak biti održan s obzirom na to da bi sutra na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede trebali biti prisutni  predstavnici tih institucija.

U međuvremenu, sve se češće spominje među ribarima da ako se Slovenija i Hrvatska ne mogu dogovoriti, treba vidjeti što s odštetom za koju se procjenjuje da bi trebala biti oko 25.000 eura. Ribarima je, a s hrvatske strane ih ima 30 do 40, najvažnija riba list, no sezona je sada završila i čeka se proljeće.

“Prekinut je dijalog, slovenske prijetnje su besmislene”

Hrvatska poziva Sloveniju da otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali riješi dijalogom i da se suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza, poručila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima ocijenila je “potpuno neprimjerenim, besmislenim i nemogućim”.

Ministrica je istaknula da Hrvatska ostaje pri svojem stavu da se arbitražnu odluku ne može provesti jednostrano i pozvala Sloveniju da se vrati dijalogu.

hr.n1info.com

Podijeli