Restart koalicija zahvaljujući županu Matiji Posavcu uvjerljiva u Međimurju

Restart koalicija zahvaljujući županu Matiji Posavcu uvjerljiva u Međimurju

Podijeli
Foto: eMedjimurje

Restart koalicija je pobijedila u svim međimurskim gradovima i općinama, osim u Dekanovcu.

Unatoč nadmoćnoj pobjedi HDZ-a na parlamentarnim izborima, u Međimurju je sve ostalo po starom, javlja eMedjimurje.

Restart koalicija je pobijedila u svim međimurskim gradovima i općinama, osim u Dekanovcu. Takav rezultat, međutim, prije svega mogu zahvaliti međimurskom županu Matiji Posavcu. On trenutno dobiva gotovo 15 tisuća preferencijalnih glasova što je još više nego prije 4 godine, a uzme li se u obzir da je Restart koalicija na izborima doslovce potopljena ovakvo povjerenje dodatno dobiva na težini.

Posavec je tako u potpunosti opravdao, pa i prebacio ono što se očekivalo od njega, što nije pošlo za rukom međimurskim SDP-ovcima. Naime, svo četvero međimurskih kandidata iz SDP-a zasada zajedno dobiva tek nešto više od 2 tisuće preferencijalnih glasova.

Iako je Restart koalicija u Međimurju zadržala primat, znatno bolji rezultat nego dosada ostvario je i međimurski HDZ. S obzirom na broj birača pobjeda u Dekanovcu je više simboličnog značaja, ali znatno je važniji rast u Prelogu i Murskom Središću. Naime, pobjednički rezultati koje tamo Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak ostvaruju, sada su se jednim dijelom prelili i na parlamentarne izbore te tako pomogli boljem ukupnom rezultatu.

S obzirom da zasada još uvijek traje obrada podataka, ne možemo govoriti o konačnoj izlaznosti, ali evidentno je da će biti manja nego prije 4 godine. Na prvi pogled moglo bi se reći da je u pitanju samo nekoliko postotaka razlike, ali uzme li se u obzir cjelokupni međimurski birački korpus to zapravo znači da je na izborima sudjelovalo nekoliko tisuća glasača manje. Očigledno je i u ovom segmentu HDZ bio uspješniji motivirajući svoje pristalice da izađu na birališta, pa u Restart koaliciji, unatoč pobjedi u Međimurju, trebaju dobro analizirati kakvu su kampanju ovdje vodili.

Pred nama je proces formiranja Vlade i izvjesno je da će u njemu svoje mjesto tražiti i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat. Sastavljanje Vlade u ovim uvjetima ne bi smjelo biti tako teško i komplicirano kao što se očekivalo, a dobri rezultati u trećoj izbornoj jedinici i rast u Međimurju temelji su na kojima će Horvat graditi nastavak ministarske karijere. Hoće li to biti u ministarstvu gospodarstva ili nekom drugom stvar je dogovora s mandatorom, ali u ovom je trenutku najvažnije izboriti svoje mjesto u timu za slijedeće 4 godine.

Kao što smo i predvidjeli uoči izbora iz Međimurja su mjesta u Saboru izborili Matija Posavec, Stjepan Kovač i Andreja Marić s Restartove liste, te Darko Horvat iz HDZ-a. Posavec je već najavio da će do kraja odraditi svoj mandat župana ukoliko Restart završi u opoziciji, pa ćemo vidjeti tko će popuniti to mjesto narednih nekoliko mjeseci. S obzirom da se očekuje da će Darko Horvat nastaviti svoj posao u izvršnoj vlasti, ako se to desi prema najavama otprije izbora taj će mandat podijeliti Kolarek i Srpak, piše eMedjimurje.

Državno izborno povjerenstvo objavljuje rezultate obrađenih biračkih mjesta za jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj te rezultate na biračkim mjestima izvan naše države. Rezultate izbora za novi saziv Hrvatskoga sabora u svim međimurskim gradovima i općinama možete pogledati KLIKOM OVDJE.

Podijeli