Restart koalicija gubitnik izbora, Bernardić: Spreman sam otići

Restart koalicija gubitnik izbora, Bernardić: Spreman sam otići

Podijeli

Razočaranje i analiza. To su dvije riječi, koje su se od objave prvih neslužbenih rezultata pa do završnog govora šefa koalicije Davora Bernardića ponavljale u stožeru Restart koalicije. Pravi rasplet slijedi sutra na predsjedništvu SDP-a
Restart koalicija najveće je razočaranje izbora. Nakon brojnih anketa koje su pokazivale izjednačenost rezultati su bili otriježnjenje na Iblerovom trgu. Predvodnik koalicije, šef SDP-a Davor Bernardić, na kraju večeri poslije pobrojavanja postignuća ranijih vlada Bernardić se osvrnuo na izborni poraz.

“Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP i Restart koaliciju. Ja ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići, sutra ćemo o tome razgovarati i na Predsjedništvu stranke, ali SDP ide dalje i Hrvatska ide dalje.”

U stožeru koalicije unatoč pozivima na čekanje službenih rezultata svima je bilo jasno da su doživjeli veliki poraz. Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a.

“Evo nekad dobijete više, nekad dobijete manje. Ovo su jedni od izbora gdje se dan poslije baš i nećemo dobro osjećati, ali treba vidjeti gdje se pogriješilo. Kampanja je bila kratka, bila je neobična, u kontekstu koronavirusa i svega, ali jednako tako uvijek je jutro pametnije od večeri. “

Nije trebalo dugo čekati na potezanje pitanja odgovornosti šefa koalicije i SDP-a Davora Bernardića. Potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.

“Vidjet ćemo, on će izaći sigurno ponovno za predsjednika, ja sam u to uvjeren. Prema tome vidjet ćemo što će odlučiti članovi, teško je govoriti što će reći članovi. “

Sadašnje vodstvo branio je i Franko Vidović.

“Što se tiče postavljanja odgovornosti čelništva stranke, čelništvo stranke je kroz ove četiri godine znalo odgovoriti na sve izazove. Prema tome, čelništvo stranke će znati adekvatno postupiti i ovoga puta, a oni koji nisu željeli biti na izbornim listama, ti nemaju pravo nikome držati moralne prodike.”

Europarlamentarac Fred Matić smireno je najavio razgovore o tome kako dalje.

“Vidjet ćemo, sljedećih dana ćemo izvršiti analizu. Pogreške idu najviše na vrh stranke, i ja sam u vrhu stranke, član sam predsjedništva, odgovornost trebaju snositi svi, a zna se tko najviše. “

Sabina Glasovac kaže da je rezultat definitivno nešto čime ne mogu biti zadovoljni.

“Ne treba sada danas davati nikakve spektakularne izjave, tražiti sječe glava, nego kao ozbiljna stranka vidjeti gdje smo pogriješili, ne samo u ovoj kampanji nego i na nekom putu prije koji traje duže vremena i iz toga izvući pouke i graditi neki novi put.”

Eurozastupnica Biljana Borzan bila je konkretnija kada je u pitanju Bernardićeva odgovornost.

“Dakle ja bih se povukla, ali naravno da ne možete staviti se nečije cipele i reći što bi on trebao raditi.”

Za kraj svog govora i uoči sutrašnje sjednice predsjedništva na kojem će se pričati o rezultatima šef SDP-a čestitao je pobjedniku.

“I dopustite mi da na kraju, što je isto tako važno u demokratskoj utakmici čestitam izbornom pobjedniku, to je HDZ i Andrej Plenković. Primite moje čestitke. Hvala vam.”

Podijeli