Restart: Digitalna transformacija jedan je od temeljnih alata za borbu protiv korupcije

Restart: Digitalna transformacija jedan je od temeljnih alata za borbu protiv korupcije

Podijeli

Restart koalicija, prevođena predsjendikom SDP-a Davorom Bernardićem predstavila je Strategiju digitalne transformacije Hrvatske. Uz njega su na predstavljanju bili i  predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović i jedan od autora SDP-ove strategije digitalne transformacije Marko Rakar. Priopćenje koalicije prenosimo u cijelosti.

““Ono čega smo mi u RESTART koaliciji svjesni je da građanima treba ponuditi paletu servisa i usluga koji će im približiti državnu i javnu upravu, ali uštediti vrijeme i novac i podići kvalitetu života” rekao je predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić predstavljajući glavne smjernice digitalne transformacije Hrvatske koja je predstavljena u petak, 5. lipnja u središnjici SDP-a u Zagrebu.

“Nužno je ponuditi niz alata gospodarstvu kojima će dignuti svoju konkurentnost i riješiti se administrativnog tereta i moći automatizirati svoje procese. Državnoj i javnoj upravi potrebno je osigurati potpunu digitalnu transfomaciju čiji je cilj dizanje učinkovitosti i dostupnosti državne i javne uprave upravo građanima i gospodarstvu”, istaknuo je Bernardić.

Rekao je kako postoji stotine nagomilanih problema koje treba riješiti, a prioritet će biti riješiti probleme na korist građana i poduzetnika.

“Ako na našem mobilnom telefonu možemo pratiti putovanje našeg sendviča od restorana do našeg doma, onda možemo pratiti i kretanje našeg zahtjeva kroz labirinte državne uprave. Ako možemo u aplikaciji ocijeniti dostavljača, tada možemo ocijeniti i ponašanje državnog službenika. Ako smo u mogućnosti naručiti taksi i znati u minutu kada će on stići, onda moramo biti u mogućnosti i naručiti se na pregled kod liječnika u točno vrijeme i ne čekati satima u prenatrpanim čekaonicama. Kada dobijemo svoju uputnicu moramo moći vidjeti i odabrati u kojoj nas ustanovi mogu najranije primiti”, objasnio je Bernardić.

Istaknuo je kako je digitalna transformacija jedan od temeljnih alata za borbu protiv korupcije.

“Svi troškovi države moraju biti javno dostupni na jednome mjestu, moraju biti pretraživi i moramo biti u mogućnosti usporediti ne samo koliko je novca potrošeno kod nekog dobavljača nego i po kojoj je cijeni.”

Bernardić je rekao kako će prednost imati manji projekti koji rješavaju probleme građana i poduzetnika te će se na natječajima moći natjecati mali obrti, mikro i mali poduzetnici, a ne samo državni dobavljači.

“Naša startup zajednica će tako graditi znanje, iskustvo, kompetencije, dobivati reference i osnažiti se, kako bi svoju uslugu mogla ponuditi cijelom svijetu”, rekao je te dodao kako je ovaj plan, strategija i vizija digitalne transformacije dalekosežna za naše društvo te da za uspjeh te transformacije je nužan pritisak, ali i pomoć cjelokupnog društva.

Predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović rekao je kako digitalna transformacija znači jedno potpuno novo iskustvo za krajnjeg korisnika s jedne strane, a s druge strane znači transformaciju poslovnih procesa. Istaknuo je da je digitalna transformacija jedan od gospodarskih i ekonomskih stupova u programu RESTART koalicije jer to je jedan od najvećih potencijala za poboljšanje učinkovitosti javne uprave.

“Hrvatska po veličini digitalne ekonomije zaostaje za zemljama Srednje Europe, a zemlje Istočne Europe su rasle deset puta više. Kod nas rastu stare industrije, dok digitalna ekonomija ne raste. To je neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj. Udio digitalne ekonomije u BDP-u je svega 5 posto, procjena je da se taj udio kroz 5 godina može udvostručiti”, rekao je Zmajlović te istaknuo kako će se koncentrirati na one stvari gdje zaostajemo kao što je javna administracija, socijalne usluge i komunalne usluge.

“Naša procjena je da kroz primjenu ovih mjera iz strategije digitalne transformacije mi do 2030. godine možemo povećati učinkovitost javnog sektora za 52 posto. Lakše nam je povećati učinkovitost naših zaposlenih i naše radne snage, nego da uvozimo radnu snagu”, dodao je Zmajlović.

Marko Rakar, jedan od kreatora digitalne strategije na konkretnim je primjerima pokazao kako bi digitalna transformacija trebala funkcionirati.

“Postojeći e Servisi su zastarjeli, neučinkoviti i često znaju funkcionirati samo u radnom vremenu što je neshvatljivo i neprihvatljivo“, naglašava Rakar.

Digitalna transformacija koju koalicija RESTART predlaže predviđa da se bilo koji podatak prikuplja samo jednom, te je zadatak države da sve podatke prikupi na jednome mjestu. Neka od mogućih rješenja uključuju aplikacije koje bi omogućile da se jednim klikom zatraže poticaji, subvencije ili primjerice dječji doplatak. Osim toga, predlaže se uvođenje ePeticija i eReferenduma kojima bi građani mogli određene teme nametnuti Vladi ili Saboru za raspravu.

“Država mora i otvoriti svoje baze podataka kako bi građani i poduzetnici mogli iskoristiti te podatke za donošenje poslovnih odluka ili s tim podacima gradili nove aplikacije i programska rješenja koja stvaraju dodanu vrijednost“, komentira Rakar i dodaje kako država mora radikalno otvoriti sve podatke o trošenju novca poreznih obveznika, ali i redizajnirati sustave javnih i bagatelnih nabava kako bi što veći krug poduzetnika mogao konkurirati na tim natječajima.

“Osim toga, potrebno je napustiti velike IT projekte vrijedne stotine milijuna kuna koji su zastarjeli u času kada napokon budu isporučeni, te ih zamijeniti puno manjim projektima koja rješavaju pojedinačni problem, a koje je moguće realizirati u puno kraćem roku i za koji se mogu natjecati ne samo veliki dobavljači nego i najkreativniji dijelovi naše IT industrije poput obrtnika, mikro i malih poduzetnika i startup zajednice kojima takvi projekti pomažu stvarati kapacitet, iskustvo i znanje koje potom mogu prodavati dalje gospodarstvu ili izvoziti u svijet“, dodaje Rakar.

Na novinarsko pitanje o mogućoj koaliciji s IDS-om i PGS-om, predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić je rekao kako su blizu dogovora. “Samo zajedno okupljeni u velikoj i snažnoj koaliciji možemo Hrvatskoj osigurati potreban novi početak. Dogovori nigdje ne zapinju, politika je proces.”

Komentirao je i kako predsjednik Vlade Andrej Plenković u svojim zadnjim danima mandata vrši pritisak na državno odvjetništvo kako bi skrenuo pažnju u SDP-ovo dvorište. “Sve je to s ciljem prikrivanja korupcije i kriminala u vlastitim redovima. Tvorac HDZ-ovog predizbornog programa ministar Ćorić u zadnjih je deset dana upleten u dvije velike afere, afera INA i afera vjetroelektrane. Jedino što mogu učiniti je pozvati građane da 5. srpnja kažu NE lopovskoj Vladi!” Dodaje i kako jedini pritisak DORH-u dolazi od strane Andreja Plenkovića. “Nije posao političke stranke da podnosi kaznene prijave, to je posao državnog odvjetništva! Posao političke stranke je javno upozoriti građane na sve anomalije u društvu. Mi smo zadnje četiri godine upozoravali na sve HDZ-ove afere.””

Podijeli