Rekonstrukcija Vlade na jesen, Kosor: Pričali smo o smanjenju broja ministarstava

Rekonstrukcija Vlade na jesen, Kosor: Pričali smo o smanjenju broja ministarstava

Podijeli

Premijer Andrej Plenković sinoć je najavio rekonstrukciju Vlade. Glavno pitanje danas je hoće li najavljena rekonstrukcija obuhvatiti više ministara, a ne samo funkcije sad već bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. Najavi rekonstrukcije Vlade prethodio je koalicijski sastanak.

Premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao je da ima potporu stranke da krene u rekonstrukciju Vlade.

‘‘Na način da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva, da se zemlja kvalitetno pripremi za, za nas izrazito važno, predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020., da se stranka pripremi za predsjedničke izbore, da damo čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović…‘‘

Najavljenu rekonstrukciju komentirao je danas predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

“Kako bi osim ovih dva očekivana nova kadrovska rješenja, eventualno povukao još neke druge poteze. Sada je naravno, na predsjedniku Vlade da utvrdi koje će to promjene biti i koja će biti dinamika. Malo strpljenja, tek smo jučer donijeli te odluke.”

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić upitan vidi li sebe u ulozi političkog tajnika HDZ-a, odgovara:

“Ima velik broj kvalitetnih dužnosnika i nema razloga da se u jednoj osobi gomila niz funkcija. Kao što znate, ja sam predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Nema potrebe da obnašam još jednu dužnost.”

A zbog najavljene rekonstrukcije, novinari su upitali i ministra Kujundžića strahuje li on za svoju poziciju?

“Svatko onaj tko se rodi, zna da će i umrijet. Tako i ministri, svi znaju da će jednoga dana otići, a tko će kada..”.

Čelnik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je kako će rekonstrukcije biti na jesen, kada se zastupnici vrate s ljetne stanke.

“Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što ste jučer čuli od predsjednika Vlade, a dobro je da on to prvi kaže, a ne koalicijski partneri, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji”.

Ministar financija Zdravko Marić suzdržano je komentirao navode o smanjenju broja ministarstava.

“Što se tiče državne uprave i administracije, prije svega osnovni indikator je efikasnost i rezultati, dakle koju to i kakvu kvalitetu usluge mi pružamo građanima i poduzetnicima. I na tome treba staviti naglasak, paralelno s time treba gledati i ukupni volumen i obuhvat državne administracije, i onda ukupni trošak”.

Premijer nije htio otkriti detalje rekonstrukcije, odnosno koliko će ministara zamijeniti.

Podijeli