REBALANS PRORAČUNA Županija se zadužuje za novih 25 milijuna kuna kratkoročnim kreditom...

REBALANS PRORAČUNA Županija se zadužuje za novih 25 milijuna kuna kratkoročnim kreditom na godinu dana

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Održana je 17. sjednica Skupštine Međimurske županije.

Na dnevnom redu našlo se 17 točaka, dok je ona najvažnija tema bila ona o rebalansu proračuna i kratkoročnom kreditnom zaduženju Međimurske županije kojoj je odobren kredit na godinu dana u iznosu od 25 000 000 kuna. Župan Matija Posavec rekao je kako su kreditna sredstva namijenjena za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obaveza.

“U svom tom promišljanju da osiguramo tekuću likvidnost, da poplatimo ono što treba išli smo na prijedlog kratkoročnog zaduženja na godinu dana. Mi nemam potrebe za dugoročno zaduženja iz dva razloga: prvi je taj jer imao sigurni priljev iz europskih fondova koji samo što nije stigao, a drugi je taj da smo u zadnjoj godini mandata i svako dugoročno zaduženje predstavlja obavezu nekome drugome, što ja zbog odogovornosti ne želim činiti.”

Kako je zbog koronavirusa došlo do promjene gospodarskih kretanja i značajnog pada BDP-a u Hrvatskoj, to će obuhvatiti sve jedinice lokalne i regionalne samouprave. Potrebno je osigurati sredstva za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom te promijeniti planirane proračunske aktivnosti kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni potencijal. Predsjednik Skupštine Mladen Novak rekao je kako dolazi do preusmjeravanja sredstava s pozicija koje, zbog koronavirusa nisu realizirane, na druge programe i stavke sukladno predviđenim gospodarskim mjerama i mjerama za građane.

“Taj proračun je sada odgovor na trenutnu situaciju, on pokušava svesti rashode u okvire mogućih prihoda da se osigura nesmetan rad svih službi, a također i da se pomogne onima koji su u ovoj krizi najoštećeniji, a to su svakako zaposlenici, mali obrtnici, mala poduzeća, poljoprivrednici…”

Druga važna točka bila je mišljenje Odbora za zdravstvo o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec. U Odboru smatraju kako je narušena kvaliteta zdravstva, kako je loša organizacija i raspored liječnika, produžene su liste čekanja, kapaciteti nisu u potpunosti iskorišteni, a navode kako ima i pogrešaka u fakturiranju. Tvrde da su narušeni međuljudski odnosi, a predlažu imenovanje novog ravnatelja, kao i predsjednika Upravnog vijeća čakovečke Bolnice. 

Podijeli