Rastu napetosti u Siriji, Turska otvorila migrantsku rutu izbjeglicama

Rastu napetosti u Siriji, Turska otvorila migrantsku rutu izbjeglicama

Podijeli

Zaoštrava se situacija u Siriji između Turske i Rusije koje podržavaju suprotstavljene sirijske strane. Zbog toga je Ankara odlučila otvoriti migrantsku rutu prema Europi sirijskim izbjeglicama.

Nakon što je najmanje 33 turskih vojnika poginulo u napadu sirijskih snaga na pobunjenike u pokrajini Idlib, Turska, koja podržava pobunjenike, je uzvratila bombardiranjem. Rusija, ključni saveznik sirijskog režima, je poručila da su turski vojnici pogođeni tijekom pobunjeničke ofenzive i odbacuje navode da su njihovi vojnici sudjelovali u napadu. No, dodatno su podigli napetosti u regiji slanjem dva broda svoje ratne mornarice uz obalu Sirije. Ruski i turski predsjednici su razgovarali telefonski i složili se o potrebi za novim mjerama kako bi se smirila situacija, izvijestili su iz Moskve. Turska ima punu podršku NATO-a, rekao je čelnik tog tijela Jens Stoltenberg.

“Saveznici osuđuju nastavak nediskriminirajućih zračnih napada sirijskog režima i Rusije u Idlibu. Pozivam ih da zaustave svoju ofenzivu, poštuju međunarodno pravo i podrže napore Ujedinjenih naroda za mirno rješenje.”

Zbog cijele situacije Turska je odlučila da više neće zadržavati izbjeglice iz Sirije na putu u Europu. Turski dužnosnici su izvijestili da su policija, obalna straža i graničari dobili naredbu da se drže po strani u slučaju masovnog pokreta izbjeglica iz Idliba. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da nije prvi put da se takve poruke šalju. ‘Do sad je europska diplomacija odradila posao da se ne ponovi kriza iz 2015.’, naglasio je.

“Europa će na tragu ove vijesti kontaktirati turske kolege i sigurno se angažirati da i taj proces drži pod kotrolom”, izjavio je Božinović.

Podijeli