Pupovac: Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja

Pupovac: Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja

Podijeli

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac obratio se javnosti nakon proslave u Kninu, koju, kako kaže, Hrvati doživljavaju kao dan pobjede, a Srbi kao dan žalovanja.

“Ta su dva suprostavljena osjećaja pretvorena u brašno i vodu. Njima su više njih, a na samom mjestu Andrej Plenković i Boris Milošević dodali prstohvat soli i kvasac mira, a ovogodišnja sol nije bila zamišljena da bude sol na rane.”

Rekao je da će pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, a ono je moguće samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala.

“Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja, kažem započet, jer se takva pogača ne može zgotoviti na jednome mjestu u jednom danu. Mnogo je još riječi, gesta i djela potrebno da bi se dva iskustva, osjećaja i pogleda, hrvatski i srpski, miješanjem pročistila – od zločina i patnji, od dubokog nepovjerenja i teških riječi.”

Rekao je kako njegova zadaća nije produbljivanje trauma i sukoba.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i stvaram pretpostavke za dijalog i razumijevanje oko početka ovog procesa i njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni predstavnici Srbije.”
Odgovorio je ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji je rekao da Srbi u Hrvatskoj ne trebaju mentore.

“Rekao bih samo ministru, kada drugima drži lekcije, neka se potrudi da u Hrvatskoj građani srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli neki gosti u Dalmaciji ove godine. I neka konačno one koji se izruguju sa srpskim izbjeglištom, koji na autima ispisuju ‘traktor’ i ‘za dom spremni’, neka to konačno uzme kao svoju obavezu. Kao obavezu rješavanja međudržavnih odnosa na najbolji mogući način.”

Pupovac je dodao kako će se proces komemorativnih gesta pomirenja nastaviti i na drugim mjestima te potvrdio da predsjednik Vlade Andrej Plenković u rujnu dolazi na komemoraciji ubijenim srpskim civilima u Varivodama.

Podijeli