Pupovac: ‘Nisam četnik i od onih koji to govore nikad neću tražiti...

Pupovac: ‘Nisam četnik i od onih koji to govore nikad neću tražiti ispriku‘

Podijeli

Nakon više od 2 tjedna šutnje, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac obratio se javnosti. Na konferenciji za medije komentirao je spornu izjavu u kojoj uspoređuje suvremenu Hrvatsku s NDH, ali nije se ispričao niti je otkrio ostaje li SDSS u vladajućoj koaliciji. Naglasio je da nije četnik, kao i da nije on glavni krivac za loše stanje odnosa između Hrvatske i Srbije.

Svi su čekali i dočekali veliko ništa. Milorad Pupovac nije izrekao konačnu odluku o tomu ostaje li SDSS u vladajućoj koaliciji, ali je rekao sljedeće:


“U ovoj Vladi, u njenoj koaliciji, u Saboru gdje i sam sjedim i u značajnom dijelu njegovih klubova ima potencijala.”

O izlasku ili ostanku u koaliciji, kaže, odlučit će stranačka tijela, ali ne precizira kada. A nakon dva tjedna medijske šutnje, u kojima su se nagomilale kritike na njegove izjave o suvremenoj Hrvatskoj i NDH, Pupovac kaže:


“Moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od dva tjedna. Jer nikad do sada toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje RH s ustaškom NDH.”

Pozvao je da se prestane s revizijom prošlosti:


“Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova ‘U‘ na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrava “za dom spremni” pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo.”

A na pitanje namjerava li se zbog svojih izjava ispričati, Pupovac odgovara kako su njega nazivali raznim imenima pa nikada nije tražio ispriku.


“Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikad neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kategoriju zločinaca i ubica, samo mogu reći da to nisam i nikad neću biti.”

Pupovac tako nije ispunio očekivanja ministra prometa Olega Butkovića koji je jutros rekao:


“Očekujem da objasni što je rekao i mislim da se treba ispričati.”

Komentirao je Pupovac i poruke koje od srbijanskog predsjednika i premijerke stižu iz Beograa. Ističe, nije on glavni krivac za loše odnose Hrvatske i Srbije.


“Niti sam adresa na koju se treba isporučivati odgovornost za te poruke i to stanje, zbog toga što se, možda još jedini, i na hrvatskoj i na srpskoj strani, trudim da takvih poruka nema.”

Premijer Andrej Plenković uvjeren je u stabilnost vladajuće koalicije. Za Hrvatski radio jutros je izjavio kako većina nije upitna. U međuvremenu, inicijativa branitelja Petrinje predala je DORH-u kaznenu prijavu protiv Pupovca. Kažu, svojim je izjavama grubo povrijedio ugled Republike Hrvatske, ali i omalovažio njezine branitelje. Predstavnik inicijatve i dragovoljac Domovinskog rata, Ivo Vranjić:


“28 godina Milorad Pupovac unosi nemir i razdor među hrvatski narod. I huška narod.”

Traže 3 milijuna kuna odštete koja koja bi, kažu, donirali Klaićevoj u Zagrebu i Dječjoj kući u Petrinji.

Podijeli