Pucnjava u Njemačkoj, ima više mrtvih

Pucnjava u Njemačkoj, ima više mrtvih

Podijeli

Najmanje dvije osobe poginule su u napadu ispred sinagoge u njemačkom Halleu. Kako javljaju strani mediji, radi se o više napadača koji su u bijegu.Policija je pozvala sve koji se nalaze u blizini sinagoge da ostanu u zatvorenom.

Jedna je osoba uhićena, a potencijalni drugi napadači su u bijegu nakon što se nekoliko ljudi nakon pucnjave odvezlo automobilom.

Mediji prenose da je do napada došlo pred sinagogom u četvrti Paulus. List Bild navodi i da je na židovsko groblje bačena granata, a jedan očevidac je televiziji n-tv izjavio da je napadač pucao i na prodavaonicu kebaba.

Dodao je da je bio odjeven u vojnu odjeću i da je imao nekoliko komada oružja.

Pucnji su se čuli i u Landbergu, predgrađu Hallea, prenio je Focus Online. Zasad nije jasno jesu li dva incidenta povezana.

Policija i dalje poziva građane da ne izlaze iz domova. “Ostanite oprezni”, upozorila je policija na Twitteru. Ranije je potvrdila da su ubijene dvije osobe.

Napad se dogodio na Jom kipur, najsvetiji blagdan u judaizmu kada Židovi poste više od 24 sata tražeći oprost grijeha.

Policija u prvim izjavama nije potvrdila medijska izvješća koja pucnjavu i napad granatom povezuju sa židovskim metama.

Antisemitizam je posebno osjetljivo pitanje u Njemačkoj koja je tijekom Drugog svjetskog rata izvršila genocid nad šest milijuna Židova.

Unatoč temeljitoj denacifikaciji nakon rata, bojazan od ponovnog uspona antisemitizma nikada nije posve nestala, bilo da se radi o neonacistima ili odnedavna muslimanskim imigrantima.

Podijeli