Prvi radni dan za sedam ministara

Prvi radni dan za sedam ministara

Podijeli
Prvi je radni dan za sedam novih ministrica i ministara u Vladi. Nakon što im je u petak izglasano povjerenje u Saboru te su položili prisege, svoje resore preuzeli su Marija Vučković, Gordan Grlić Radman, Vesna Bedeković, Ivan Malenica, Mario Banožić i Josip Aladrović. Obavljene su službene primopredajte, a stari ministri oprostili su se od svojih funkcija.
Prva koja je došla obaviti primopredaju bila je ministrica demografije, obitelji mladih i socijalne politike Nada Murganić. Novinarima je otkrila kako će aktivirati tzv. 6+6. Idućih šest mjeseci primat će punu plaću, a nakon toga još šest mjeseci ima pravo na pola plaće.Njezina nasljednica, Vesna Bedeković najavila je prve korake.

“Ono što kanim i namjeravam prije svega je nastaviti kontinuitet na kojem je radila kolegica Nada Murganić i ostvarivati sve one ciljeve koje je ona zacrtala, a to su ujedno i ciljevi Vlade RH.”

“I naravno, ono što sad trenutno radimo, dakle sve ovo što sad imamo su relevantni pokazatelji na temelju kojih će se vršiti i već se vrše analize, kako bismo dohodovni cenzus korigirali, odnosno povećali.”

Tomislava Tolušića zamijenila je Marija Vučković, nova ministrica poljoprivrede. Izjavila je kako se da će odgovoriti očekivanjima poljoprivrednika, ribara i žitelja hrvatskih ruralnih područja koji su izloženi brojnim izazovima.

“Jutros smo iskreno u 7:30 potpisali ono što smo ostali dužni potpisat kao državni tajnik u zadnja dva dana prošlog tjedna. Nagon potpisivanja svega toga organizirali smo kolegij u 9:30 koji je trajao do 14 sati.”

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, od sada će umjesto Marije Pejčinović Burić, koja je preuzima mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, voditi Gordan Grlić Radman. Novi-stari ministar je Marko Pavić. Zamijenio je Gabrijelu Žalac u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Evo koji će mu biti prvi potezi na novoj funkciji.

“Ono što će svakako biti prioritet u sljedećem razdoblju je daljnje ugovaranje iz europskih fondova dići, baviti se plaćanjem, baviti se obranom M plus tri, isto tako izboriti se za hrvatske interese u Bruxellesu zato u srijedu i idem na prvi sastanak”

A na mjesto ministra Pavića u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava došao je Josip Aladrović.

“Kao što znate, danas su bile primopredaje u ministarstvima. Odradili smo primopredaju, odradili smo sastanke sa svojim prvim suradnicima i sigurno ćemo sad idućih dana imati vrlo intenzivne sastanke.”

Goran Marić svoje mjesto ministra državne imovine prepustio je Mariu Banožiću. Evo kako je novom ministru prošao prvi dan.

“Jako dobro, zadovoljan sam. Obavio sam sastanak sa najbližim suradnicima, mislim da ćemo jako dobro surađivati. Prvi koraci biti će ubrzavanje procesa koji su započeti, prije svega ovdje mislima na sređivanje evidencije nekretnina i na dio koji se odnosi na prodaju udjela tvrtki koje imamo obavezu s obzirom na uvođenje Eura.”

Lovru Kuščevića u Ministarstvu uprave već ranije je zamijenio Ivan Malenica.

​Prva sjednica Vlade na kojoj ćemo na okupu vidjeti sve ministre, održat će se u četvrtak u Čakovcu, u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

Podijeli