Prvi put snimljen nastanak i čudesna eksplozija zvijezde

Prvi put snimljen nastanak i čudesna eksplozija zvijezde

Podijeli

Poljski astronomi javljaju da su po prvi put uspjeli snimiti cijeli proces eksplozije malene zvijezde – prije, tijekom i nakon njezina dramatičnog prelaska iz bijelog patuljka u klasičnu novu

Snimka, zabilježena telskopom promatračnice Las Campanas Observatory u Čileu, prikazuje rađanje nove u binarnom sustavu u kojem bijeli patuljak svojom gravitacijom usisava plinove mnogo veće partnerske zvijezde sve dok se ne napuhne i bljesne, što se obično događa jednom u 1000 do milijun godina. Niz fotografija, napravljen u sklopu Optical Gravitational Lensing Experiment, znanstvenicima je omogućio da se nakon eksplozije koja im je u svibnju 2009. privukla pozornost, vrate unazad i istraže korake koji su joj prethodili.

Nova je zabilježena u Mliječnoj stazi u sustavu V1213 Cen (Nova Centauri 2009) u zviježđu Kentaura na udaljenosti od oko 23.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Znanstvenici u prosjeku godišnje snime između pet i 10 eksplozija nova svake godine, no one se uglavnom dosta slabo vide jer ih zaklanjaju veliki oblaci međuzvjezdanih plinova i prašine.

Astronomi smatraju da klasična nova nastaje u sustavima u kojima bijeli patuljak, mrtvi ostatak neke prosječne zvijezde poput našeg Sunca, kruži oko druge, aktivne zvijezde na vrlo maloj udaljenosti, reda veličine polumjera našeg Sunca. S tako malene udaljenosti (u ovom slučaju vrijeme obilaska traje samo pet sati) bijeli patuljak postojano odvlači plinove iz atmosfere partnera. Oni se nakupljaju na njegovoj površini sve dok ne dosegnu kritičnu masu potrebnu za pokretanje termonuklearne reakcije koja rezultira eksplozijom, međutim, u njoj bijeli patuljak odbacuje samo višak materijala dok sam preživljava pa se priča nastavlja ispočetka, prenosi Index.

hr.n1info.com

Podijeli