Prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE

Prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE

Podijeli

Hrvatsku javnost šokirao je slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetne djevojčice iz okolice Zadra, a sve je dodatno pogoršala odluka suca istrage Ivana Markovića koji je osumnjičene mladiće pustio da se brane sa slobode. U znak podrške djevojčici, ali i ostalim žrtvama seksualnog nasilja za subotu je najavljen prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE, koji će se održati u Zagrebu i Rijeci:

“Platforma za reproduktivna prava, inicijativa SPASI ME i Zaklada Solidarna, okupili smo se i odlučili organizirati prosvjed u subotu da bismo dali podršku ovoj djevojčici, ali i iskoristili kao povod da se progovori o tabu temi u Hrvatskoj – seksualnom nasilju i silovanju koje trpe mnoge žene, a sve počinje još u dobi djevojčica.”

Rekla nam je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna i dodala kako je važno pokazati da postoje građanke i građani koji smatraju kako odnos institucija prema ovakvim slučajevima nije dobar:

“Na 10 do 15 slučajeva, tek se jedan prijavljuje, a vrlo često žene koje prijave silovanje i ne žele šutjeti, poslije kažu da im je bilo žao što su se odlučile na to. I ovaj slučaj u Zadru je pokazao nevjerojatnu situaciju u kojoj su silovatelji u malom mjestu pušteni da se brane sa slobode, mogu se dogovarati. Već se govori o tome da su nestale snimke njihovih videouradaka i postoji velika sumnja da se radi o nekakvom koruptivnom činu.”

Ističe i kako je ovu djevojčicu pravosuđe ostavilo na cjedilu, pa je Zaklada Solidarna njoj i njezinoj obitelji ponudila pomoć:

” U kontaktu sam cijelo vrijeme sa Centrom za socijalnu skrb Zadar koji cijelo vrijeme brine o obitelji i djevojčici. Ona ne ide u školu i ne izlazi iz kuće. Ponudili smo i psihološku pomoć, Zaklada Solidarna će pokriti troškove ako se obitelj složi.”

Iako traži pravdu za djevojčicu osuđuje objavu fotografija osumnjičenih, koje su se proširile društvenim mrežama:

“Na nasilje se ne smije odgovarati nasiljem. Moramo pokazati da postoje drugačiji načini na koje se može izražavati nezadovoljstvo. S druge strane, to je strašna poruka, budući da se radi o malom mjestu i kada se znaju njihova imena, vrlo je lako utvrditi o kojoj djevojci se radi. Mislim da će biti jako teško. Imamo slučaj od prije 7 godina kad se dogodilo grupno silovanje, ta je žrtva iselila iz Zadra. To jako puno govori i o nama.”

Prosvjed PRAVDA ZA DJEVOJČICE u Zagrebu će se održati u subotu na Trgu Kralja Tomislava s početkom u 10 sati, a u Rijeci na Kontu s početkom u 11 sati. Svoje nezadovoljstvo odlukom suca pokazat će i Zadrani u petak točno u podne okupljanjem ispred zgrade Županijskog suda.

Podijeli