Preminuo Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik podlegao teškim ozljedama nakon nesreće

Preminuo Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik podlegao teškim ozljedama nakon nesreće

Podijeli

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65).

Podsjetimo, kantautor je zadobio opasne ozljede kada je prošlog tjedna u srijedu oko 17.15 sati u stravičnoj nesreći u mjestu Stari Laz, na području Ravne Gore, izgubio nadzor nad svojim VW Tiguanom zagrebačkih registracijskih oznaka i sletio u provaliju. Smješten je u jedinicu intenzivnog liječenja riječkog KBC-a, te je preminuo u bolnici.

Rajko Dujmić bio je jedan od najpriznatijih domaćih glazbenika i skladatelja. Rođen je u Zagrebu 7. kolovoza 1954. godine.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klani Zlatni akordi.

Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Od 1978. do 1990. intenzivno radi s grupom Novi fosili s kojom izdaje velik broj nosača zvuka u milijunskim nakladama. Istodobno radi i s grupama Srebrna krila i Riva, a s potonjom ostvaruje pobjedu na Natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine s pjesmom ‘Rock Me’.

Prva pjesma koju je napisao za Nove fosile bila je “Sanjaj me”, a Rajko se vrlo brzo dokazuje kao vrsni kompozitor čijom zaslugom grupa ubire brojne festivalske nagrade i priznanja na domaćim pozornicama, ali i na inozemnim nastupima u Dresdenu i Bratislavi.

Foto: Novi fosili

Singlica “Da te ne volim” prodana je u 65 tisuća primjeraka, a istoimena ploča dostigla je nakladu od 170 tisuća. Najprodavanija ploča Novih Fosila “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, prodana je u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na njoj se nalaze neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila kao što su Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača…

Ploče Novih Fosila prodane su u više milijuna primjeraka, te su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na ovim našim prostorima.

Surađuje i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić Jasminom Stavrosom. Ostvaruje i kantautorske projekte.

Godine 2012. je s kolegom Zrinkom Tutićem pokrenuo projekt ‘Muzika zabavna’ s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. Pobjednik je na više domaćih i inozemnih festivala.

Foto: Rajko Dujmić i supruga Snježana

Svoj prvi i jedini kantautorski album “Nizvodno od raja” Rajko je objavio 1993. godine. Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe, reklamnih spotova, te najavne špice za televizijsku emisiju “Dobro jutro, Hrvatska”. Radio je i scensku glazbu za kazališnu predstavu “Dundo Maroje” u Gavelli 1995.g. u režiji Krešimira Dolenčića, te za predstavu “Osam lakih komada”redateljice Nine Keflin. Svirao je električne orgulje u rock operi “Gubec beg” u kojoj su naslovne uloge igrali Branko Blaće Josipa Lisac.

Pjesma “Moja domovina”, koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Diskografsku nagradu ‘Porin’ za životno djelo dobio je 2013. godine.

Podijeli