Premijer i predsjednica osudili pokušaj ulaska 11 pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku

Premijer i predsjednica osudili pokušaj ulaska 11 pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku

Podijeli

Jedanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jučer ujutro ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju dana jasenovačkih novomučenika. Riječ je o vojnom izaslanstvu u kojem su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. Na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavila ih je naša policija. Srpsko vojno izaslanstvo nije bilo najavljeno niti je Ministarstvo obrane Srbije službeno zatražilo njegov ulazak u Hrvatsku.

Slučaj je komentirao premijer Andrej Plenković. Smatra taj čin provokacijom.

“Riječ je o pokušaju dolaska u RH, ne najavljenog, ne dogovorenog kako bi u odorama vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Riječ je o pokušaju koji nije imao komerorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, rekao je Plenković.

Pokušaj ulaska izaslanstva Vojske Srbije na twitteru je komentirala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

“Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija”, napisala je predsjednica.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin reagirao je na izjave i premijera rekavši da je provokacija zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

“Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske djece. Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine”, izjavio je Vulin.

Podijeli