Predstavljene mjere potpore usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru

Predstavljene mjere potpore usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru

Podijeli

Ministarstvo kulture predstavilo je mjere potpore koje su usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru usred epidemije koronavirusa. Najavljene su i nove mjere koje će provoditi u svrhu pokretanja proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja.
Epidemija koronavirusa nije zaobišla ni umjetnost. Ministarstvo kulture je početkom ožujka osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, podsjetila je ministrica Nina Obuljen Koržinek.
“Odluka o preraspodjeli sredstava, programskih sredstava, uspostava dodatnih sredstava kriznog fonda od 48 milijuna kuna potpore samostalnim umjetnicima, kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje, kroz mjere Ministarstva kulture, poseban javni poziv za honorarne umjetnike, koji istječe sutra i sljedeći tjedan ćemo znati koliki broj umjetnika je time obuhvaćen”.

Sada slijedi aktivna faza prilagodbe svih programa za koja su sredstva osigurana, poručuje ministrica kulture.

“Dakle festivali, manifestacije, programska sredstva u svim područjima: kazalište, glazba, likovne umjetnosti, vizualne, inovativne – da oni programi koji se nisu mogli realizirati ili nisu mogli u vremenu ili u opsegu u kojem su odobreni, da se sada mogu početi koristiti”.Također, Ministarstvo danas raspisuje natječaj za poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama, u ukupnom iznosu od 8 milijuna kuna.

“Koji će omogućiti sufinanciranje prilagodbe svima onima koji djeluju u području kulture, s obzirom na skuplje produkcijske troškove. Zbog epidemioloških mjera treba poduzimati određene korake koji poskupljuju organizaciju kulturnih događanja i produkciju”.

No, to nije sve. Osigurana su i dodatna 3 miljuna kuna za dofinanciranje filmova koji mogu krenuti u proizvodnju, a koji već imaju kreirane budžete.

“Ali zbog tih epidemioloških mjera će i tu biti potrebe za dodatnim sredstvima”.

I zaključno, četvrta mjera odnosi se na program kreditiranja europskim sredstvima.

“Dakle radi se o državnim potporama i osiguranju sufinanciranja za kreditne linije, s minimalnim kamatama. To je jedan veći sustav državnih potpora u kojima mogu sudjelovati i kulturne i kreativne industrije”.

Ministarstvo kulture će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju. Također će nastaviti pružati podršku i osiguravati potpore umjetnicima kako lanac kulturnih vrijednosti ne bi bio prekinut, zaključno poručuje ministrica Obuljen Koržinek.

Podijeli