Predstavljen projekt za razvoj novih kurikuluma u Prvoj gimnaziji Varaždin

Predstavljen projekt za razvoj novih kurikuluma u Prvoj gimnaziji Varaždin

Podijeli

Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja, ime je projekta koji je danas predstavljen u Prvoj gimnaziji Varaždin.

Nositelj ovog projekta vrijednog 1,1 milijuna kuna, Prva je gimnazija Varaždin, dok su partneri na projektu Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb te Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu, a provodi se 12 mjeseci, odnosno do 22. listopada ove godine.

Kroz projekt će se razviti čak sedam fakultativnih kurikuluma koje će Prva gimnazija ponuditi svojim učenicima trećih i četvrtih razreda, jer su prema iskustvima ocijenjeni kao nužni za nastavak obrazovanja u tehničkim i prirodnim znanostima, a nema ih u gimnazijskim programima.

To su Financijska matematika, Fizika i IT, Osnove teorije računarstva, Praktikum kemije, Praktikum mikrobiologije, Statistika te Uvod u digitalnu logiku, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta kojemu su nazočili profesori Prve gimnazije Varaždin koji su voditelji spomenutih kurikuluma, te predstavnici partnera-fakulteta, škole i županije.

Predstavljanju projekta nazočio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je naglasio kako ovakvi projekti obrazovni sustav prilagođavanju tržištu rada.

–Ovaj projekt povezuje gimnaziju s tehničkim zanimanjima i tu vidim najveću vrijednost ovog projekta jer spaja tradiciju s potrebama tržišta rada. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji provode varaždinske škole, a što se tiče kurikuluma za koje su zaista izdašni fondovi, Varaždinska ih županija maksimalno iskorištava i imamo se čime podičiti – rekao je Kišić te dodao kako su znanja iz STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering i matematika) vrlo aplikativna znanja koja na kraju omogućuju vrlo laku zapošljivost.

Podijeli