Predizborni dan u svjetlu debate, Milanović: “Čaršija i korzo” pričaju, bilo je...

Predizborni dan u svjetlu debate, Milanović: “Čaršija i korzo” pričaju, bilo je napeto

Podijeli

Iako je predizborna kampanja u punom zanosu, današanja glavna tema političkih aktera svakako je debata premijera Andreja Plenkovića i šefa oporbene koalicije Restart, Davora Bernardića na RTL-u.
Novinari su Andreja Plenkovića, koji je danas bio u Kastvu, pitali kako komentira to što mu neki spočitavaju bahatost u sučeljavanju održanom jučer na RTL-u.

“Ja mislim da sam jučer bio onakav kakav inače jesam, a to je da sam pristojan, da ne idem nikada ad hominem, da sam nastojao za razliku od gospodina Bernardića, floskula, uvreda i svega onog što je bilo biti miran kakav inače jesam. Malo toga mene može mene izbaciti iz takta, to što bi neki drugi htjeli na taj način proglašavati da je debata bila ok za njega, ja to razumijem, ali to je angažirano komentirano, nije nešto s čime se prvi put surećemo”, smatra Plenković.

Šef SDP-a iz Osijeka je poručio kako mu žao jedino jer nije uspio sve reći, ali kaže, bit će prilike

“Problema u Hrvatskoj i afera Plenkovićeve Vlade toliko da je papira bilo premalo. Mislim da sam bio argumentiran, s jasnim stavom, a sud o sučeljavaju donijet će građani 5. srpnja na izborima”, naveo je predsjednik SDP-a. A svoj komentar dao je i predsjednik Republike Zoran Milanović:

“Prema onome što čujem, što “čaršija i korzo” pričaju, bilo je napeto”, kaže predsjednik Milanović.

A komentar je imao i donedavni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković:

“Gospodin Bernardić je nedostatak sadržaja nastojao kompenzirati agresivnošću. Međutim, moram priznati da mi je malo bilo neugodno gledati ga jer se ne sjećam da je u ovih 30 godina netko pretendirao na mjesto premijera s toliko malo znanja i toliko puno površnosti. Na mirnom moru, na bonaci, svatko može upravljati brodom, ali kada je more valovito, kada je olujno, onda trebate imati ozbiljnog, iskusnog kapetana koji brod zna dovesti u mirnu luku”, zaključuje Jandroković.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro kritizirao je nepostojanje treće opcije u debati. To je poruka glasačima da postoje samo dvije stranke, smatra Škoro.

“Do jučer sam mislio da nikako ne bih podržao nikakvu vladu u kojoj bi premijer nastavio biti Andrej Plenković, i dalje to mislim, ali od sinoć sam promijenio mišljenje i od sinoć mislim da to ne može raditi ni Davor Bernardić. Oni su sinoć imali jedno sučeljavanje gdje su ljudi mogli vidjeti da postoje dvojica birokrata, samo jedan čita, a drugi zna napamet”, smatra Škoro.

Bernardić je u debati naveo i kako bi Restart koalicija mogla koalirati sa koalicijom Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak o tome kaže:

“Nisam sigurna da će tu svoju poruku i poziv ponoviti i u petak. Pitajmo ih u petak, dakle jesu li spremni koalirati s koalicijom sa Strankom s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus koji žele te dubinske reforme, o kojima oni samo isprazno ne pričaju već ih zaista žele i provesti.”

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus sigurno ulazi u Sabor, zaključuje Puljak. Kome će građani vjerovati i koja će opcija dobiti najviše glasova, vidjet ćemo ove nedjelje. Koliko će vremena dati novom mandataru za sastavljanje Vlade nakon izbora, predsjednik Milanović je rekao.

“Dosta vremena, puno vremena, svakako više nego 2015. Onako se neću ponašati. To znači, dok god se ne iscrpe sve racionalne, emotivne baze i energije, šanse…Novi izbori su šteta i uvijek ponavljanje onih starih ako su unutar 2 i pol godine”, zaključuje Milanović.

Podijeli