Požar progutao crkvu Notre-Dame u Parizu

Požar progutao crkvu Notre-Dame u Parizu

Podijeli

Pariška katedrala Notre-Dame izgorjela je u velikom požaru koji je planuo u ponedjeljak oko 18:50.

Prema pisanju tamošnjih medija, srušio se glavni toranj, kao i veći dio krova. Vatra se proširila i na prednje tornjeve. Okolne zgrade su evakuirane, a policija i lokalne vlasti upozorile su građane da izbjegavaju područje oko čuvene katedrale kako bi hitne službe lakše stizale do područja u plamenu.

‘Od katedrale neće ništa ostati. Gori cijela konstrukcija’, izjavio je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

“Naša dama u plamenu. Emotivna je cijela nacija. Mislimo na katolike i sve Francuze. Kao i svi naši sunarodnjaci. Žalostan sam kad vidim da dio nas gori”, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru. Macron se treba obratiti naciji zbog prosvjeda žutih prsluka koji traju već nekoliko mjeseci, ali je zbog ovog stravičnog požara odgodio govor.

Društvene mreže preplavljene su snimkama vatrene stihije koja guta znamenitost staru gotovo 850 godina. Uzrok požara još nije poznat, no vatrogasci pretpostavljaju da ima veze s radovima na obnovi crkve.

Katedrala je izgrađena u 12. stoljeću i privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité i na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Pogledajte trenutak rušenja tornja katedrale.

-Požar na Crkvi Notre-Dame izbio je oko 18.50h

-Glavni toranj urušio se oko 20h

-Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u krug Crkve

-Sa svih strana pristižu riječi potpore za Pariz i Francuze. Na požar su putem društvenih mreža reagirali Donald Trump, londonski gradonačelnik Sadiq Khan, njemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

-Za sada nema informacija o ozlijeđenima, na terenu je 800 vatrogasaca

Pratite razvoj situacije uživo.

Podijeli