Povjerenstvo za sukob interesa: predloženo nepokretanje postupaka protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Povjerenstvo za sukob interesa: predloženo nepokretanje postupaka protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Podijeli

Pokreće se postupak protiv Tihomira Jakovine zbog ugovora u Hrvatskim šumama

“Grabar Kitarović donijela je odluku o pomilovanju Darka Seitra, koji je bio osuđen za gospodarski kriminal u aferi Karlovačka banka. Seiter je oprostio milijunski dug Kolindinom najvećem donatoru Nikoli Hazelu, direktoru Lana karlovačka tiskara koji su joj uplatili gotovo 200 000 kn”, kazala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. 

Diskrecijski prerogativi oprosta su u povijesti instituta o oprostu, ali u demokratskom društvu nije dozvoljen niti jedan akt aposlutne samovolje!

Ona smatra da se predsjednik može naći u sukobu interesa kod oprosta. Povezanost je utvrđena, ali ustav štiti predsjednicu koja smije na svoju ruku, bez obrazloženja, pomilovati koga hoće bez ograničenja.

U izvješću ministarstva navodi se da je Seiter proglašen krivim zbog zlouporabe položaja i ovlasti pa osuđen na dvije godine, Vrhovni je rekao da je to zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju pa je dobio samo godinu dana.

U namjeri da Nikoli Hanzelu pribave znatnu nepripadajuću imovinsku korist donio je odluku da kredit preuzme društvo u vlasništvu Karlovacke banke. Obrt Hanzel je oslobođen od duga i to u iznosu od oko milijun kuna. Za milijun kuna oštećena je Karlovačka banka!

Seiter je bio član uprave Karlovačke banke i zalagao se za taj oprost milijunskog duga. Na štetu tvrtke koja u vlasništvu Karlovačke banke. Ministar pravosuđa je preporučio da se molba za pomilovanje odbije uz obrazloženje da su koruptivna djela česta u društvu
Kako akt pomilovanja izraz slobodne volje nositelja vlasti, neograničen prerogativ, predlaže da se NE pokrene postupak.

Zaključak sjednice jest da nisu uvijek svi medijski napisi istiniti te da se ovdje radi o zaštiti digniteta. Nisu uspjeli dokazati da je bilo tuluma.

“Predsjednica Republike je Mamića predstavila kao poznanika, na novinarsko pitanje TNT-a nije odgovorila na pitanje je li Mamić organizirao njoj rođendan. A proslava je bila 25. travnja 2015., u subotu.

Mamić je, pak, to potvrdio u medijima.

“Smatramo da zbog ove javne potvrde povjerenstvo mora razmotriti okolnosti i donijeti odluku hoće li pokrenuti postupak”, izjavila je Orešković. Mamić je dao donaciju grabar Kitarović dva puta po 10000 kuna.

Nikome nije jasno gdje je proslava održana, niti tko ju je platio. Zaključuje se da je predsjednica bila na večeri s Mamićem i drugim ljudima.

Povjerenstvo je u siječnju 2017. zatražilo podatke od MUP-a je li osiguranje nju tada štitilo i na privatnim mjestimao. Ako da, gdje je to bilo.

MUP to nije dostavio jer je to tajna kako je ona štićena osoba prve kategorije.

Zaključak današnjeg Povjerenstva kako je rekla Orešković: “Povjerenstvo u slučaju KGK i pomilovanja – ne pokreće se postupak jer je neograničena diskrecija. Mamićev rođendan – ne pokreće postupak jer druga tijela nisu dostavila podatke”.

vijesti.rtl.hr

Podijeli