Potvrđen i treći zaraženi u Hrvatskoj

Potvrđen i treći zaraženi u Hrvatskoj

Podijeli

U Hrvatskoj je potvrđen i treći slučaj zaraze koronavirusom. “Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci”, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.
Kako doznaje RTL, i njegova kćer bit će testirana na koronavirus te ide u izolaciju. Ima visoku temperaturu. Ostali ukućani s kojima je pacijent bio u kontaktu bit će stavljeni pod epidemiološki nadzor.

A ponovljeni test na djevojci prvozaraženog mladića, koji je bio u Milanu na nogometnoj utakmici, pokazao se negativan te bi ona trebala biti puštena kući. Podsjetimo, zaražen je brat tog mladića. On je djelatnik HEP-a. “Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla”, javili su nam iz HEP-a jučer. Kasnije su obavijestili da su u prostorije HEP-a u Vukovarskoj ulici došli nadležni epidemiolozi, te da se provodi dezinfekcija svih prostora kojima se kretao oboljeli.

Kako doznaje portal Index.hr, Stožer civilne zaštite donio je odluku o otvaranju karantene u hotelu Tomislavov dom i apartmanima Snježna kraljica na Sljemenu.

Inače, Nacionalni štožer civilne zaštite sastao se jučer dva puta, a ministar zdravstva Vili Beroš je poručio da je situacija pod kontrolom.

“Ono što je izvjesno je to da nakon završene prve faze obrane ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja nacije. Vjerujem da to možemo napraviti. Treba naglasiti da ovo nije bolest koja predstavlja značajniju ugrozu, ovo je bolest na nivou gripe.”

Apelirao je ministar na građane…

“Oni bolesnici koji nisu bili u Kini ili sjevernoj Italiji, a imaju simptome gripe, prvo moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika”.

Koronavirus se u svijetu sada širi brže nego u Kini. Dosad je umrlo više od 2700 ljudi diljem svijeta, a zaraženih je više od 81000. Za sada su slučajevi koronavirusa zabilježeni na svim kontinentima, osim na Antarktici, javlja CNN. Najviše slučajeva u Europi zabilježeno je u Italiji u kojoj je sada već više od 400 osoba oboljelo od virusa, a njih 12 je preminulo. Zabilježen i prvi slučaj koronavirusa u Južnoj Americi, konkretno u Brazilu. Osim toga, neke su zemlje jučer prijavile prve slučajeve koronavirusa. Među njima su Norveška, Finska i Sjeverna Makedonija. U gotovo svim slučajevima su oboljeli nedavno bili na sjeveru Italije.

O koronavirusu se oglasio i američki predsjednik Donald Trump. U svom stilu, optužio je svoje demokratske protivnike i neke medije, poput CNN-a, da šire “paniku” zbog epidemije, čime su unijeli nemir na tržištu. U SAD-u je zaraženo 59 osoba, od kojih se 45 zarazilo u inozemstvu, prema podacima sanitarnih vlasti.

Podijeli