Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u...

Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2020. godini

Podijeli
Foto: Iva Muminović

Potpisan je Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2020. godini. 

Međimurska županija je već 2009. godine prepoznala važnost promocije međimurskog obrtništva na sajmovima i manifestacijama diljem Hrvatske i inozemstva. Cilj potpisivanja Sporazuma je povećanje broja obrtnika, što je i vidljivo u zadnje 3 godine. U prošloj godini bilježi se rast od 7 % , točnije 91 obrtnik više nego 2018. godine, a u ovome trenutku ih je u Međimurju 1 330.

Župan Matija Posavec rekao je kako je ovim Sporazumom Međimurska županija osigurala 70 000 kuna kao pomoć za sufinanciranje za odlazak na sajmove:

“Onda kad imate obrtnika koji se svaki dan bori zarađujući za kruh, plaćajuči račune, želi se promovirati svojom kvalitetom i proizvodom, a to čini na domaćim i međunarodnim sajmovima, a to predstavlja trošak u smislu najma izložbenog prostora i samog smještaja i putovanja, i tu je ključna naša suradnja gdje se 70 tisuća kuna i sredstava koji preko Obrtničke komore temeljem kriterija ide za sufinanciranje nastupa na sajmovima našim obrtnicima, ja vjerujem da će oni to iskorisititi. Ako i jedan obrtnik nađe jedan dodatni posao upravo zahvaljujući tom projektu mislim da smo napravili puno, a koliko imamo povratne informacije, to je projekt koji je dobar i on nailazi na odobravanje i samih obrtnika u Međimurju.”

Predsjednik Obrtničke komore Boris Lukovnjak istaknuo je kako međimurski obrtnici, OPG-ovi i trgovačka društva mogu koristiti beneficije koje im nudi ovaj Sporazum:

“Posjećujemo 8 sajmova sa 30-tak obrtnika na izložbenom prostoru od oko 300 kvadrata, te bih ovom prilikom pozvao sve obrtnike koji nisu sudjelovali koji žele svoj proizvod predstaviti, ovim projektom im je, podsredstvom Županije, omogućeno da predstave svoje proizvode van Međimurske županije te da se čuje za Međimurski proizvod.”

Obrtnička komora i Međimurska županija surađuju i na području obrazovanja što je naglasio župan Matija Posavec:

“Mi kao Županija nastojimo u okviru naših mogućnosti mijenjati upisne kvote, jačati strukovna zanimanja upravo zato da se naši ljudi osposobljavaju za tržište rada, a ne zavod za zapošljavanje. Uloga Obrtničke komore je ključna za stipendiranje deficitarnih zanimanja, to je projekt koji oni provode već dugi niz godina uz potporu općina, gradova i Međimurske županije, a ove godine je i država dala jednu dodatnu vrijednost s obzirom na stipednije koje su vezane za naše srednje škole.”

Župan je zaključio kako će i dalje stipendirati učenike te će nastaviti pomagati Komori u njihovom poslovanju i radu jer su važna institucija kao savjetodavno i edukativno tijelo te pomažu razvoju obrtništvu što je važno radi ukupnog razvoja gospodarstva. 

Podijeli