Pomoćnik ravnatelja HRB-a: ‘U trenutku nesreće brod nije imao valjane isprave‘

Pomoćnik ravnatelja HRB-a: ‘U trenutku nesreće brod nije imao valjane isprave‘

Podijeli

Nakon očevida na brodu na kojem je otrovano 6 talijanskih državljana, od kojih je jedan preminuo, policija je uhitila 23-godišnjeg vlasnika i 27-godišnjeg kapetana broda. Jučer su iznijeli svoju obranu u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Obojica su izjavila da se ne smatraju krivima, a u nastavku postupka branit će se sa slobode.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon ispitivanja dvojice osumnjičenih utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su nepropisno ugradili benzinski agregat u strojarnicu jahte. Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog registra brodova Andro Vidjak je za Media servis rekao da oni moraju odobriti bilo kakvu adaptaciju na brodu te da preinake moraju biti izvedene pod nadzorom resornog Ministarstva.

“U slučaju da vlasnik, odnosno brodar, ne prijavi takvu adaptaciju onda se plovidbene isprave automatski suspendiraju čime bi posljedično bilo da je temeljem izvedenih preinaka u trenutku nesreće plovilo nije imalo tehnički pregled odnosno valjane plovidbene isprave.”Dodao je da se nepravilnosti utvrđuju tehničkim inspekcijama koje se rade po propisanim stavkama. Plovila imaju petogodišnju valjanost svjedodžbi uz obavezne godišnje preglede, rekao je Vidjak i naglasio da postoje jasni standardi za ugradnju agregata.

“Benzinski agregati se mogu ugraditi, ali po točno određenim uvjetima koji su vezani uz protupožarnu zaštitu, smještaj takvih agregata, detekciju, ventilaciju i naravno posebno vezano uz ispuh. Agregat mora imati odgovarajući atest, certifikat, kojeg mora prihvatiti HRB. Uglavnom svi bitni uređaji i oprema na brodu mora imati odgovarajuće brodske ateste. Ne možete Nesreću je za N1 komentirao resorni ministar Oleg Butković.

“Takve stvari se događaju. Puno jahti je danas, sve ih je više u Jadranu i sigurnost plovidbe je nešto čemu mi jako pridajemo važnosti u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Događaju se i takve stvari, nažalost, to je jedan nesretni događaj, koji vjerujem se više neće ponoviti.”Podsjetimo, na brodu je preminuo talijanski poduzetnik, a dvoje otrovane djece i dalje je na respiratorima, ali su stabilnije.

Podijeli