Plenković uoči plenarne sjednice: Hrvatska podžava proces proširenja EU-a

Plenković uoči plenarne sjednice: Hrvatska podžava proces proširenja EU-a

Podijeli

SOFIJA – Premijer Andrej Plenković u Sofiji sudjeluje na summitu EU-a i 6 zemalja zapadnog Balkana gdje se održava i plenarna sjednica na temu ‘Povezivost’. Premijer potom odlazi u službeni dvodnevni posjet Rumunjskoj

Drugog dana summita u Sofiji održava se plenarna sjednica sastanka na vrhu „EU – zapadni Balkan”.Uoči sjednice premijer Plenković je istaknuo:

“Za Hrvatsku kao jednu od zemalja koja bitno podržava daljnji proces proširenja, pomaže našim susjedima, ovo predstavlja jedno stavljanje u fokus regije koja je dugi niz godina, barem na ovoj razini, bila stavljena sa strane. Mi smo najavili da ćemo 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja ponoviti naš zagrebački sastanaka na vrhu iz 2000. i dati snažnu podršku našim susjednim zemljama na putu u EU”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sinoć je pozvao čelnike EU-a na ‘zbijanje redova’. A osvrnuo se i na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma.

“Mogli bismo se upitati “kraj ovakvih prijatelja, što će nam neprijatelji”? Ipak, trebamo zahvaliti Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu riješili svih iluzija. Shvatili smo da ćemo, ako trebamo pomoć, nju naći na kraju svoje vlastite ruke”, poručio je Tusk.

Po završetku summita, Plenković odlazi u dvodnevni posjet Rumunjskoj, gdje će se susresti s tamošnjim državnim vrhom i razgovarati o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja, kao i jačanju suradnje u okviru Europske unije i NATO-a.

 

Podijeli