Plenković: Ožujak ove godine dugo ćemo pamtiti

Plenković: Ožujak ove godine dugo ćemo pamtiti

Podijeli

Saborski zastupnici raspravljaju o prvoj grupu izmjena zakona u sklopu novog paketa Vladinih mjera za očuvanje gospodarstva, danas iz resora financija i turizma. ”Ožujak ove godine po mnogo čemu će biti mjesec koji ćemo dugo pamtiti, promijenio je tijek naših planova i postignuća, označio početak nekog ‘novog normalnog’ s kojim ćemo živjeti”, rekao je premijer Andrej Plenković ponovio je da su odlučili osnažiti mjere iz ožujka.

“Podignuti naknadu od 3250 kuna na 4000 kuna. Preuzeti na teret države doprinose. Donijeli smo odluku da onima kojima će pasti prihod između 20 i 50 posto u odnosu na prošlu godinu omogućimo odgodu i beskamatnu i obračnu otplatu poreza, a onima kojima prihod padne od 50 do 100 posto, koji uopće ne mogu raditi trenutno, da ih u cijelosti oslobodimo poreza i to i na dobit i na dohodak. Sve tvrtke koje imaju prihod 7,5 milijuna kuna obuhvaćene su ovom mjerom. One velike oslobodit ćemo proporcionalno ukoliko imaju pad prihoda između 50 i 100 posto.” A ministar financija Zdravko Marić ponovio je da na ovome neće stati.

“Sigurno nećemo stati s ovim paketom mjera, kao što smo rekli i prvi put, kako bi oživili naše gospodarstvo, pogotovo onaj dio domaće potražnje. Možete očekivati da će i sljedeći paketi, krugovi, mjere biti prije svega usmjereni ne samo na gospodarstvo i poduzetništvo nego i na građane.”SDP-ovac Peđa Grbin upitao je premijera hoće li produžiti rok za izdavanje epropusnica za međugradska putovanja, jer je jučer bilo dosta problema.

“Ove mjere su prije svega usmjerene na pomoć gospodarstvu, međutim, hrvatsko gospodarstvo teško će moći raditi u ovom dijelu koji je još uvijek operativan ako radnici neće moći dolaziti na posao. Treba pohvaliti namjeru da se propusnice izdaju elektronskim putem, međutim, čini nam se na temelju problema koje nam javljaju i iz jedinica lokalne samouprave i građana na terenu, da je rok ostavljen za izdavanje propusnica prekratak.”

“Drago mi je da i vi zastupniče Grbin, kao i zastupnik Bulj, hvalite mjere Vlade. Ministar Malenica i svi nadležni koji se bave različitim aspektima sustava e-građani odmah su prionuli izradi e-propusnica, rješavaju ova uska grla koja su identificirana jučer. Ukoliko bude potrebno revidirat ćemo taj rok.”

Podijeli