Plenković o Schengenu: Hrvatska nije predmet odlučivanja za vrijeme predsjedanja

Plenković o Schengenu: Hrvatska nije predmet odlučivanja za vrijeme predsjedanja

Podijeli

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, u sklopu dvodnevnog Kongresa EPP-a u Zagrebu, održao je kratku press konferenciju zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Plenković je komentirao hrvatsko pristupanje Schengenskom području kao jednom od dva glavna prioriteta uz Europodručje:

“Nije realno, još jednom naglašavam, važno je da javnost razumije, da jedna tako važna tema i dosje za neku članicu bude predmet odlučivanja na Vijeću baš kad ta članica predsjedava. No, to ne znači da se na operativnoj razini radnih skupina neće razgovarati o izvješću Komisije i vidjeti kako će ići proces odlučivanja dalje.”

“Budući da imamo iskustvo koje trenutno prolaze Bugarska i Rumunjska i to niz godina…mi ćemo učiniti sve da i nakon predsjedanja uvjerimo naše partnere da Hrvatska zavrjeđuje biti dio Schengenskog područja.”

Komentirao je Plenković i proces proširenja Europske unije:

“Mi smatramo da je postojeći proces proširenja dizajniran, već kroz pregovarački okvir za Srbiju i Crnu Goru, na način da imate i mogućnost suspenzije pregovora pojedinih poglavlja i vraćanja tzv. reverzibilnosti na već privremeno zatvorena poglavlja. Sama tehnologija procesa već danas omogućuje da se te teme ponovno otvore.”

Podijeli