Plenković o otvaranju granica s BiH: Više je slučajeva iz nekih drugih...

Plenković o otvaranju granica s BiH: Više je slučajeva iz nekih drugih zemalja

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, otkrio je na press konferenciji ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji je izašao iz samoizolacije. Na respiratoru su dva pacijenta. Evo što je rekao o žarištima u Đakovu i Zagrebu.
“Vezano uz taj samostan u Đakovu, imamo sada više od 100 slučajeva. U Zagrebu nam se također dogodilo žarište gdje kontinuirano imamo veći broj, danas je to 21. Oba dva žarišta i svi ovi slučajevi koji se nalaze u drugim županijama su epidemiološki obrađeni i pod kontrolom su.”

Izmijenjena je odluka o zabrani prelaska granice. U Hrvatsku će tako moći svi državljani Europske unije i Šengenskog prostora. Osim njih, u našu zemlju moći će i osobe drugih država iz posebne kategorije, kao što su medicinski djelatnici, prekogranični radnici, prijevoznici robe, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, koje imaju gospodarski interes ili neki drugi osobni razlog. Novinari su ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pitali je li granica za državljane BiH otvorena kako bi građani mogli glasovati na izborima:

“Vama je poznato da smo mi odluku koju smo donijeli prije nekoliko dana vezali uz odluku kojoj istječe važnost 30. 6. što je u skladu i s europskim preporukama, dakle danas se na razini, ne samo Republike Hrvatske nego i na razini Europske komisije donose neka riješenja za sljedeća dva tjedna prije svega uvažavajući epidemiološke kriterije”

Slovenska Vlada izjavila je da će Hrvatska ostati na zelenoj listi, jer im je iz naše zemlje obećano da će se zatvoriti noćni klubovi. Božinović je rekao da s Hrvatske strane ništa nije obećano, ali da je premijer Andrej Plenković razgovarao sa slovenskim premijerom. Plenković je u Kastvu govorio o otvaranju granice za istočne susjede, prije svega za državljane BiH. Tvrdi da, iako tamo raste broj zaraženih, nije riječ o predizbornom potezu:

“Mi smo ustanovili da smo imali samo osam slučajeva i sedam kontakata iz BiH koji su vezani za covid-19. Vrlo precizno. Više ih je recimo iz nekih drugih zemalja nego što je iz BiH. Tu je logika sasvim jasna. Jedino o tome se radi.”

Otvaranje granica s BiH kratko je komentirao i predsjednik Republike Zoran Milanović:

“Ne znam zašto su zatvarali granicu s Bosnom i Hercegovinom, ne znam zašto ju otvaraju.”

U Gradu Zagrebu od jučer potvrđeno je 19 novooobljelih od covida 19. Gradonačelnik Milan Bandić uputio je apel građanima, a pogotovo mladima, da se pridržavaju epidemioloških mjera.

“Mlade ljude ne možete zaustaviti da idu u noćne klubove, jer je dopušteno, nego da čuvaju svoje najmilije kući, a posebno one koji su najugroženiji, a to su dede i bake, da ne kontaktiraju jer će ih zaraziti, a to može biti za njih pogubno.”

U Zadarskoj županiji jedna je novozaražena osoba, Vukovarsko-srijemska bilježi četiri nova slučaja, kao i Splitsko-dalmatinska, dok je u Osječko-baranjskoj županiji zaraženo sedam osoba, od čega četiri iz Đakova. Dva novozaražena zabilježena su i u Krapinsko-zagorskoj županiji. U Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji nema novozaraženih.

Podijeli