Plenković o imenovanju Šuice: Ovo je strateško priznanje snažne Hrvatske

Plenković o imenovanju Šuice: Ovo je strateško priznanje snažne Hrvatske

Podijeli
Foto:Dino Varošanec

HDZ-ova eruoparlamentarka Dubravka Šuica imenovana je potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju. Područja su to o kojima se posljednjih godina dosta bavimo i u našoj zemlji, mnogi bi rekli i mučimo s njima, a sad smo dobili zadatak da se njima bavimo na europskoj razini.

Ursula Von der Leyen objavila je novi sastav Europske komisije kojeg čini 14 muškaraca i 13 žena. Jedna od njih je Dubravka Šuica. A zašto ju je nova čelnica Komisije izabrala za resor demokracije i demografije?

“Ona zna kako gradovi, regije i zajednice funkcioniraju. Bila je gradonačelnica Dubrovnika, bila je član nacionalnog i europskog parlamenta, ona dolazi iz naše najmlađe članice Hrvatske. Ona će voditi konferencije na temu budućnosti Europe.”

Novi sastav još treba potvrditi Europski parlament, a Šuica bi na ovoj poziciji trebala biti do 2024. godine. Premijer Andrej Plenković je zadovoljan. Tvrdi da je to strateško priznanje i da pokazuje težinu Hrvatske kao jedne od najsnažnije članice EU-a, nakon samo 6 godina članstva. Šuici je čestitao na imenovanju i dodao da je to:


“Plod naših razgovora s Ursulom Von der Leyen, želja Hrvatske, prije svega naše Vlade, da prvi puta u povijesti EU-a jedna povjerenica u sastavu EK-a u svom portfelju ima jednu od ključnih egzistencijalnih tema za niz država članica”.

Novi europarlamentarac Valter Flego pozdravio je novi sastav Komisije od kojeg očekuje ‘prije svega posvećenost mladima, dok od Šuice konkretno očekuje:


“Da najprije probleme riješimo doma. Uvijek se kreće od vlastitog dvorišta, od Hrvatske. Vjerujem da je došlo vrijeme da se naprave konkretni pomaci , prije svega u demografiji, ali i u šansi za mlade ljude u Hrvatskoj”.

Sljedeći tjedan Marija Pejčinović Burić odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europa, Ivana Maletić je imenovana članicom Revizorskog suda, Maja Markovčić Kostelac imenovana je izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora u Lisabonu. Plenković ističe da je sve to:


“Još jedna poruka ravnopravnosti i uloga žena u hrvatskoj politici i uloga žena iz Hrvatske u međunarodnim organizacijama. Na sve ove četiri dužnosti poslali smo četiri žene”.

Podijeli