Plenković o aferi JANAF: Nema magične kutije koja može znati što rade...

Plenković o aferi JANAF: Nema magične kutije koja može znati što rade članovi stranke

Podijeli
Foto: Dino Varošanec

Afera JANAF najnovija je korupcijska afera koja potresa Hrvatsku. Informacije iz istrage standardno cure, a zbog sumnje u povezanost s ovim slučajem, dvojici saborskih zastupnika, HDZ-ovcu Draženu Barišiću i SDP-ovcu Vinku Grgiću ukinut je imunitet, nakon čega su i uhićeni.
Premijer Andrej Plenković tvrdi – ovo je dokaz da pravosudne institucije rade neovisno i nismo ništa znali unaprijed. “Jedini način da se ovakve stvari razotrkiju je da pravosudna tijela neovisno rade svoj posao”, rekao je premijer Andrej Plenković komentirajući aferu JANAF.

“Ne postoji nekakva magična kutija u koju ja ili vi da ste na mom mjestu, može znati što ljudi koji su članovi naprimjer vaše stranke rade. Ovo je najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju. Nemate drugi način, ovo je jedini pravi način. A ovakvi će slučajevi djelovati preventivno. Nema nikada umora od borbe protiv korupcije.”
Sumnja u povezanost s aferom veže se uz saborske zastupnike, HDZ-ovca Dražena Barišića i SDP-ovca Vinka Grgića. Sabor im je ukinuo imunitet. Tome se nije usprotivio nitko od njihovih kolega. Barišić je i prije odluke Sabora mandat stavio u mirovanje te ga je zamijenio Mato Čičak.

“Izuzetna mi je čast što me stranka drugi put izabrala u Hrvatski sabor. Obnašat ću tu dužnost časno, da radimo na dobrobit Republike Hrvatske. Teško je što dolazim u Sabor u ovakvim okolnostima, jako mi je teško zbog toga”, rekao je Čičak.
Kao i Plenković, nultu toleranciju prema korupciji ima i SDP, tvrdi vršitelj dužnosti predsjednika stranke Zlatko Komadina.

”Mi po novom statutu imamo institut zamrzavanja članstva dok su istražne radnje u tijeku. U ovom trenutku nije još dignuta optužnica, tako da ne možemo presumirati krivnju.”
Na pitanje šteti li HDZ-u ova najnovija afera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je odgovorio:

“I HDZ-u i cijelom društvu bi štetilo da se afere barem tamo gdje postoje osnovane sumnje ne otkrivaju.”Rekao je da ne može komentirati navode o curenju podataka iz istrage, odnosno da je uhićeni direktor Janafa Dragan Kovačević saznao što mu se sprema. “Ključno je identificirati otkuda cure informacije”, kaže, pak, Plenković.
”Postoje tri mogućnosti: policija, DORH i sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta.”
Šef HSS-a Krešo Beljak je, pak, poručio da imunitet više nema smisla i predložio da se, osim za verbalni delikt, ukine svim zastupnicima. Zaiskrilo je između njega i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

“I meni su dolazili neki od tih ljudi, kao gradonačelniku, s određenim idejama, srećom pa sam cijepljen pa sam odbio bilo kakvu kombinaciju. Da nisam i meni bi skidali imunitet ni krivom ni dužnom”, rekao je Beljak, a Jandroković mu poručio: “Samo upozoravam, ako ste imali takvih ponuda trebali ste ih prijaviti da znamo o kome se radi.”
Beljak mu odgovorio: “Sad me prozivate za zataškavanje kaznenih djela.”

Jandroković mu je rekao: “Sami ste to rekli, nisam vas prozvao.”

Beljak je dobacio: “Nisam govorio u kontektstu koji ste shvatili, očito ste se prepoznali gospodine Jandrokoviću.”

“Kako da ne”, odgovorio je Jandroković.

Više saborskih zastupnika naglasilo je da borba protiv korupcije ne smije stati s uhićenjima.

Podijeli