Plenković: Ne treba povećavati predsjedničke ovlasti

Plenković: Ne treba povećavati predsjedničke ovlasti

Podijeli

Državni vrh okupio se danas u Sinju gdje se održava tradicionalna viteška igra Sinjska alka. Po 304. put Sinj će obilježiti obranu od Osmanlija koja se dogodila 14. kolovoza 1715. godine kada je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu 60 tisuća vojnika turskog vođe Mehmed-paše Čelića.

Uoči današnjeg središnjeg događanja, jučer je Čoja pripala alkaru Ivi Zorici koji je pobijedio skorom od 8 punata. Evo što je poručio premijer Andrej Plenković:

“Veliko bogatstvo naše tradicije, naših vrijednosti i uspomena uoči sutrašnje 24. godišnjice Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i branitelja. Mislim da na najbolji način u jednom zajedništvu nastavljamo emancipirati hrvatsku povijest i stariju i recentru, a onda ponuditi i brojnim turistima i žiteljima Cetinske krajine uzbuđenje oko ‘sedam i po’.”

U Sinj su stigli i predsjednički kandidati. Miroslav Škoro objasnio je zašto se zalaže za proširenje predsjedničkih ovlasti.

“Zbog toga što mi se čini da ovaj model kakav je danas ne valja. Mislim da je 20 godina dosta vremena da se pokazalo da nemamo sustav parlamentarne demokracije u pravom smislu te riječi, nego se sve svodi na nekakve situacije u kojima jedan čovjek rješava sve iza četiri zida, ali stvarno sve. Od sudaca Ustavnog suda do radnika u naplatnoj kućici u Zagvozdu. Nemam namjeru na Pantovčaku biti netko tko će glumiti fotomodel ili fikus”, poručio je Škoro.

Premijer smatra da predsjedničke ovlasti ne bi trebalo povećati.

“Temama ustavnih promjena jako puno zadnji se put bavio bivši predsjednik Josipović. Gotovo pola njegovog programa temeljilo se na promjeni ovlasti predsjednika i premda je bio pred drugim mandatom, izgubio je”, zaključio je premijer.

Podijeli