Plenković: Koalicija s HNS-om sigurna, Stieru poruka neka se očituje

Plenković: Koalicija s HNS-om sigurna, Stieru poruka neka se očituje

Podijeli
Koalicija je stabilna, sve je dobro, sve će se riješiti, nema razloga za paniku. Poruke su to koje su nakon kasnonoćnog sastanka poslali partneri HDZ i HNS
I premijer Andrej Plenković i šef HNS-a Ivan Vrdoljak tvrde da se nisu sastali zbog Ekspertne radne skupine i prijepora oko imenvanja Matka Glunčića na čelno mjesto, nego jer se eto dugo nisu sastali. Odluku kako će dalje surađivati moraju donijeti i Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, koji je jučer uputio oštru poruku za koju neki smatraju da je upućena baš šefu stranke, koji mu je danas dao do znanja što bi mu se moglo dogoditi.
Gotovo dva i pol sata sinoć je trajao sastanak Andreja Plenkovića i Ivana Vrdoljaka koji uvjerava – koalicija je stabilna.

“Sve ćete znati za koji dan, ali atmosfera je dobra i znamo što radimo, radimo u korist građana”, rekao je Vrdoljak.

O Glunčiću koji je postao kamen spoticanja u cijeloj priči i tome hoće li on voditi ERS, odgovor je izbjegnut. Nakon Banskih dvora Vrdoljak je požurio u središnjicu HNS-a, gdje se sastao s ministricom Blaženkom Divjak koja Glunčića ne želi i stav neće promijeniti. Nakon razgovora ništa novo nije otkrio.

“Ozbiljni smo ljudi, imamo veliku odgovornost i prema ovoj zemlji i prema reformi obrazovanja i kao što sam već rekao biti će sve u redu”, istaknuo je Vrdoljak.

Po izlasku iz središnjice Divjak je tek poručila da će ona sve reći za dan, dva kada će se održati i sjednica Posebnog stručnog povjerenstva.

Jutro poslije poruke o stabilnosti, uz u posljednje vrijeme često izgovarano “sve će biti dobro”, stižu i od premijera. I on tvrdi da Glunčić nije bio razlog sastanka. Sastali su se, kaže, jer se eto nisu dugo vidjeli.

“Nismo, nismo razgovarali na taj način, razgovarali smo o nizu tema jer se neko vrijeme nismo vidjeli, a nije to jedina tema, u biti su teme bile više cijela priprema idućeg tjedna. Naći ćemo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni”, poručio je premijer.

Ostaje li Blaženka Divjak na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja?

“Ministrica Divjak radi svoj posao, svatko ima svoj stil, svoje želje i ambicije, a na nama je da napravimo ozračje da je to sve funkcionalno”, kazao je Plenković.

A kako funkcioniraju Andrej Plenković kao šef stranke i politički tajnik HDZ-a, Davor Ivo Stier? Tom odnosu u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, ponajviše zbog različitih pogleda na ratifikaciju Istanbulske konvencije. Uoči jučerašnje sjednice Predsjedništva stranke Stier je dao snažnu izjavu.

“Najveće klerikalce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara. Kada su izbori možda da ih se s oltara favorizira, koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu”, izjavio je Stier.

Neki smatraju da je poruka upućena baš Plenkoviću. Koje će biti posljedice ako je Stier ciljao baš na njega, upitan je premijer.

“Mislim da treba on objasniti. Ako na nekoga misli neka bude eksplicitan. Gledajte, ja mislim da je to nedopustivo. Prvo, to uopće nije točno, drugo uopće mi nije jasno ako je aludirao na bilo koga u stranci na koga je mislio, on se tu mora očitovati.”

Jasan je bio oko toga što od svog političkog tajnika očekuje.

“Meni je žao što kolega Stier iz nekih njemu poznatih razloga nije ostao na izrazito važnoj funkciji potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova za koji je imao kvalifikacije. Prema tome nemojmo gledati jedan mali sastanak izolirano od jednog širega i malo duljega konteksta. On je ostao na toj funkciji i od njega se očekuje da radi posao političkoga tajnika na tragu politike HDZ-a”, napomenuo je Plenković.

A, podsjetio je, ratifikacija Istanbulske konvencije bila je dio predizbornog programa njihove stranke.

mediaservis.hr

Podijeli