Pinkleci u 2019. godini – pogled unatrag

Pinkleci u 2019. godini – pogled unatrag

Podijeli

Kazališna družina Pinklec u 2019. godini odigrala je133 predstave od kojih 107 profesionalnih i 26 Dramskog studija Dada, što znači da su svaki treći dan igrali predstavu. Naravno, bilo je mjeseci kad su imali nekoliko izvedbi, a opet, bilo je mjeseci kad su imali svaki dan jednu ili više predstava. Neki put u jednom danu, u dva različita grada. Bilo kako bilo, sve te predstave ukupno je vidjelo 21 488 posjetitelja, a događaj koji je zasigurno obilježio prošlu godinu je gostovanje KD Pinklec na 10. Shanghai International Children’sTheatre festivalu u Kini s predstavom „A tko si ti?“

Pinkleci su u 2019. godini imali 3 premijere. Godinu su započeli premijerom neverbalne predstave „Krpimirci“ (autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića u suradnji s Petrom Šarac, Alexom Đakovićem, Brunom Kontrecom i Mariom Jakšićem) u koprodukciji s GKL Rijeka. Predstava je igrana u dvije postave, a u čakovečkoj uz Kontreca i Jakšića igraju i Karolina Horvat i Davor Dokleja.

Na kraju mjeseca svibnja Pinkleci su izbacili još jedan po svemu sudeći hit.
Predstava „Vuka se ne bojim ja“ u režiji Romana Bogdana i izvedbi Karoline Horvat, Brune Kontreca, Marija Jakšića, Nevena Matoše i Davora Dokleje i jedna je od najizvođenijih predstava u prošloj godini. (21 izvedba).

Nakon ljetne stanke premijerno je izvedena lutkarsko igrana predstava „Kao voda“ u režiji Romana Bogdana i izvedbi Tene Antonije Torjanac, Karoline Horvat i Marija Jakšića, u koprodukciji s HNK u Varaždinu.

U 2019. godini Pinkleci su obišli 14 različitih festivala (11 u Hrvatskoj i 3 u inozemstvu) te osvojili 2 različite nagrade.

Također, umjetničkom ravnatelju KD Pinklec Romanu Bogdanu dodijeljeno je Priznanje za dugogodišnji rad u lutkarstvu na SLUK-u u Osijeku.

Predstava „S razlogom“ osvojila je nagradu na  25. Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci – Specijalna nagrada stručnog žirija “Dobro drvo” za vizualni identitet predstave “S RAZLOGOM”.

Predstava „Krpimirci“ osvojila je nagradu na 22. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej – Nagrada za najbolju kostimografiju (Zdravka Ivandija Kirigin).

Tijekom 2019. godine Pinkleci su izvodili 12 različitih predstava koje su reprizirali 107 puta što je vidjelo ukupno 15 327posjetitelja.

Pinkleci se vesele 2020. godini koja će također biti puna gostovanja i festivala, a možda najbitniji festivali na koje su Pinkleci selektirani i putuju su:

23. International Puppet Theatre festival u Holonu (Izrael) s predstavom „S razlogom“ i 14. Izmir International puppet days u Izmiru (Turska) s predstavom „Do viđenja“.

ASSITEJ PO 19. PUT U ČAKOVCU

Već 19 godina za redom Pinkleci su organizirali Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej. Na ovogodišnjem Susretu od 14. do 18. listopada u Centru za kulturu odigrano je deset selektiranih predstava (selektor Dario Harjaček).

U izložbenom prostoru Centra postavljena je prigodna izložba pod nazivom “????? ???????? ???????? ????.” i “?? ?????? ?????-?”

Uz dvjestotinjak izvođača i gostiju iz cijele Hrvatske Susret je vidjelo gotovo 3000 posjetitelja.

KINESKA AVANTURA

Rezultat prvog hrvatskog „Showcase“-a kazališta za djecu i mlade za Pinklece bio je poziv da sudjeluju na  Shangai International Children’s Festival koji se održao od 5. do 14. srpnja 2019. u Šangaju. Našu je predstavu vidio službeni kineski izaslanik koji je predstavu prezentirao kineskim festivalima. Predstava„A tko si ti?“ toliko se svidjela kineskoj selektorici YilinYangda koja ju je uvrstila u službeni program svog festivala. Ovim putem ispričavamo se selektorici YilinYang za koju smo, budući da je komunikacija ostvarena putem e-maila, cijelo vrijeme mislili da je muško. Došavši u Šangaj ugodno smo se iznenadili.

Prošlogodišnji „Showcase“ također je za Pinklece prošao odlično. Predstave „Do viđenja“ i „S razlogom“ pozvane su te će ove godine gostovati u Izraelu, odnosno u Turskoj.

CUKOREK“ I PROŠLE GODINE PODIGAO LJESTVICU

U sklopu Tribine ”Cukorek” u 2019. godini bilo je odigrano 16 predstava, koje je posjetilo 3 794 posjetitelja (prosjek 237 posjetitelja po programu) te time i 4. godinu za redom podigao ljestvicu posjećenosti.

Dvije predstave na prošlogodišnjem ”Cukoreku” bile su gostujuće predstave kazališta iz Hrvatske: Čudak Šumek (u koprodukciji Male Scene i Kotar Teatra) i Jaje (u produkciji GK Zorin Dom Karlovac)
Uz gostujuće predstave na Cukoreku su igrale i predstave domaćih kazališta: Krpimirci (KD Pinklec) – odigrano dvaput, Vuka se ne bojim ja (KD Pinklec) – odigrano dvaput, Preko sedam mora, preko sedam gora (KD Pinklec), Kao voda (u koprodukciji KD Pinklec i HNK Varaždin), Snjeguljica(Dramski studio Dada), Dok te nije bilo (Dramski studio Dada), Godišnja produkcija (Dramski studio Dada), Robin Hood (Dječje gradsko kazalište), Snješkovići i Snješkomrz (Dječje gradsko kazalište). Uz ove predstave svoje produkcije na Tribini Cukorek imali su jednom Plesni studio Vivona i dvaput Studio suvremenog plesa Teuta.

PINKLECI ZA RUKSAK (PUN) KULTURE

Hvalevrijedan projekt Ministarstva kulture RH “Ruksak (pun) kulture” koji se provodi već nekoliko godina prilika je svim kazalištima, malim i velikim, da se prijave i ostvare gostovanja u odgojno obrazovnim ustanovama koja inače rijetko imaju priliku ugostiti profesionalni umjetnički program. Čast nam je što na Ruksaku sudjelujemo od samih početaka svake godine, a neki put i s više predstava.

Podijeli