‘‘Parazitu‘‘ 4 Oscara, među njima i za najbolji film

‘‘Parazitu‘‘ 4 Oscara, među njima i za najbolji film

Podijeli

Održana je 92. dodjela filmskih nagrada Oscar. U noći kada se slave filmska postignuća neizostavna tema bili su bijeli Oscari, ali i to što među redateljima nije nominirana nijedna žena.Rene Zellweger i Joaquin Phoenix slavili su u kategoriji najboljih glumaca za uloge u filmovima Judy i Joker. Phoenix se u svom govoru zahvale osvrnuo na borbu protiv nejednakosti i egocentričnost svijeta, dok je Zellweger pozvala da se ugledamo na svoje heroje.

Nagradu za najboljeg sporednog glumca osvojio je Brad Pitt za ulogu u Bilo jednom u Hollywoodu, a u svom govoru osvrnuo se na opoziv predsjednika Trumpa. Laura Dern kući je ponijela zlatni kipić za sporednu ulogu u filmu Bračna priča.

Južno korejski film Parazit, pobjednik večeri ovogodišnje dodjele osvojio je četiri Oscara i tako potukao favorizirane 1917 i film Joker. Ovo je povijesan trenutak jer je ovo prvi puta da je međunarodni film osvojio nagradu za najbolji film, također ovo su i prvi Oscari koji odlaze u Južnu Koreju. Parazit je osvojio nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji izvorni scenarij i za najbolji međunarodni film.

Za najbolji animirani film proglašena je Priča o igračkama čime je zaokružena priča duga 25 godina, a nagradu za najbolju pjesmu odnio je Elton John za pjesmu I‘m gonna love me again.

Makedonski film Medena zemlja nije potvrdio ni nominaciju za najbolji dokumentarni film, prestigao ga je američko kineski film Američka tvornica, produkcijske kuće Barracka i Michelle Obame.

Akademija je odala počast i preminulim članovima filmske industrije. Među licima onih koji su nas napustili u protekloj godini našao se Kirk Douglas, tragično preminuli košarkaš Kobe Bryant, Doris Day, ali i naš redatelj Branko Lustig.

Brad Pitt najbolji sporedni glumac – Bilo jednom u Hollywoodu

Priča o igračkama 4 – najbolji animirani film

Hair love – kratki animirani film

Parazit – Najbolji izvorni scenarij

Jojo rabbit taika waikiki – najbolji adaptirani scenarij

Prozor susjeda – Najbolji kratkometražni igrani film

Produkcijski dizajn – Bilo jednom u Hollywoodu

Costume design – Male žene Dokumentarac – Američka tvornica – Obama produkcija

Kratki dokumentarac – Learning to skateboard in warzone (if you are a girl)

Cinematography – 1917

Montaža – Ford vs Ferrari

ajbolji vizualni efekti – 1917

Hair and make up – One su bombe

Najbolji redatelj – Bon Joong Ho – Parazit

Podijeli