“Parazit” upisao novu stranicu u povijesti dodjele nagrade Oscar

“Parazit” upisao novu stranicu u povijesti dodjele nagrade Oscar

Podijeli

Južnokorejski film “Parazit” pomeo je konkurenciju na ovogodišnjoj, 92. dodjeli Oscara i ispisao novu stranicu u povijesti američke filmske nagrade. Postao je prvi dobitnik zlatnog kipića za najbolji film i za najbolji međunarodni film. “Parazit” je ujedno i prvi film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu, a da nije na engleskom jeziku. Osim njega, najviše kipića osvojila je ratna drama “1917”.

Spoj raznih žanrova i priča o siromašnoj obitelj, koja uz malo sreće i puno spletki uđe u kuću bogataša – osvojila je svijet. Da će “Parazit” odnijeti Oscara, bilo je jasno nakon filmskog festivala u Cannesu gdje je publika kraj dočekala osmominutnim pljeskom i ovacijama. Oduševljenje se prolomilo dvoranom i na dodjeli Oscara.

Južnokorejskoj ekipi pripala su četiri zlatna kipića – za najbolji film i najbolji međunarodni film – što se dogodilo prvi put u povijesti, zatim za režiju i za originalni scenarij. U povijesti će ostati zapisan i kao prvi film koji je osvojio glavnu nagradu, a da nije na engleskom jeziku. Oscara je dobio i njegov redatelj Bong Joon Ho.

“Hvala…spreman sam piti večeras…sve do idućeg jutra.”

Drugi najbolji film je “1917” redatelja Sama Mendesa. Kipiće je osvojio za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su “Bilo jednom… u Hollywoodu” i “Izazivač: Le Mans ‘66” osvojili po dvije nagrade. Oscara za glavnu glumicu osvojila je Renee Zellweger za Judy Garland u filmu o istoimenoj glumici i pjevačici.

“Hvala Akademiji… Hvala što ste me pozvali ovdje, zajedno s jednom od najposebnijih ekipa s kojom sam doživjela jedno od najvažnijih iskustava u svom životu.”

Joaquin Phoenix nagrađen je za najbolju mušku u filmu “Jocker”. Iskoristio je priliku da progovori o problemima u svijetu – rasizmu, homofobiji, nejednakosti i zagađenju prirode.

“Mislim da se svi mi bojimo ideje o osobnoj promjeni, jer smatramo da bismo nešto morali žrtvovati, da bismo se nečega morali odreći.”

Najbolja sporedna glumica je Laura Dern, a najbolji sporedni glumac Brad Pitt, kojem je to i prvi Oscar za glumu. 2014. godine dobio je nagradu kao jedan od producenata filma “Dvanaest godina ropstva”. Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama, Američka akademija prisjetila se velikana filmske umjetnosti koji su preminuli prošle godine, među kojima i filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Podijeli