Otvorena izložba “Utvrda u srebrnoj žlici”: pregled rezultata sustavnih arheoloških iskopavanja i...

Otvorena izložba “Utvrda u srebrnoj žlici”: pregled rezultata sustavnih arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec

Podijeli

Otvorena je izložba “Utvrda u srebrnoj žlici” – pregled rezultata sustavnih arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja nalazišta u Starom gradu Čakovec od 2013. do 2018. godine.

Svrha izložbe je upoznati širu javnosti s dosad postignutim rezultatima arheoloških sustavnih radova, ali i s graditeljskom poviješću i vrijednošću sklopa čakovečkoga Starog grada. Izložba se sastoji od plakata koji kroz niz tekstova, fotografija, planova i povijesnih prikaza sadržavaju informacije o povijesti gradnje utvrde, tijeku arheoloških istraživanja te valorizaciji i interpretaciji njihovih rezultata. Ukupna istražena površina iznosila je 410 četvornih metara, dok je oko 6 000 četvornih metara obuhvaćeno geofizičkim istraživanjima. Otkriveni su nepokretni nalazi iz razdoblja kasnog srednjeg i novog vijeka.

Pokretne pak nalaze u najvećoj su mjeri činili ulomci novovjekovnoga posuđa i pečnjaka među kojima se najviše ističe rijedak primjerak srebrne žlice s urezanim grbom Zrinskih, otkrivene 2015. godine prilikom arheoloških iskopavanja sjevernoga opkopa. Ovaj izuzetan arheološki nalaz iz druge polovice 16. stoljeća, bio je osobno vlasništvo nekog od članova ove poznate plemićke obitelji, a ubraja se među najvrijedniju građu fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba se može razgledati do 15. studenog.

Podijeli