Otkrivaju se troškovi kampanja; I dalje se nižu reakcije na autobus

Otkrivaju se troškovi kampanja; I dalje se nižu reakcije na autobus

Podijeli

Dok se jučer aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bavila istarskim konjima i govedom, ostali i drugi dan bruje o tome što je autobus koji je unajmljen za njenu kampanju zakačio automobil i nije se zaustavio. A doznali smo i troškove kampanje prvog od 11 predsjedničkih kandidata. Doduše nitko ne vjeruje da je u kampanji moguće potrošiti 12 kuna. Primjerice predsjednica je u kampanji do sada potrošila 2,3 milijuna kuna, doznaje N1.

Prije dva dana u Krapinsko-zagorskoj županiji vozač autobusa u kojemu se nalazila HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović zakačio je vozilo koje se nalazilo na cesti u kojemu su bili žena i dječak, no nije se zaustavio. Obrazloženje jest da se prati protokol i da se u takvim situacijama kolona sa štićenom osobom ne zaustavlja. A evo što je za Media servis o tome rekao voditelj predsjedničina stožera Zoltan Kabok:

“Izražavamo najiskrenije žaljenje. Ni u jednom trenutku nije se osjetio nikakav udarac. Gospođa Kolinda Grabar Kitarović je bila u stražnjem dijelu vozila, dakle ona nije vozila autobus. Sigurno da je znala da bi se autobus zaustavilo. Predsjednica je u kontaktu s gospođom Soldo, ispričala se i izrazila žaljenje zbog tog događaja”.

U Krapini je danas SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović otkud se osvrnuo na nesreću.

“Ono što sam čuo je sramota. Oni su to nazvali štišćenom kolonom, a to je štićena horda. Zato što je predsjednica sjedila s 30 HDZ-ovaca u autobusu koji je širi od prosječne zagorske ceste, takve stvari se događaju. To je neobazrivo, bezobzirno, ružno i nema opravdanja za to. Onaj koji je dao to priopćenje laže”, rekao je Milanović.

Predsjednica, kao i HDZ, se ne osvrću na svoj narod, poručila je za Media servis kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović.

“Onako kako je vladala u svom mandatu tako se ponašaju i vozači njenog autobusa. Pregazit pa ne osvrnut se bi mogao biti slogan njene kampanje”, rekla je Peović.

Kad su u pitanju financije, nezavisni Mislav Kolakušić prvi je DIP-u dostavio izvješće o troškovima za kampanju. Tvrdi da nije imao donacija. Voditelj stožera Dražen Dizdar za Media servis:

“Mi smo od početka komunicirali vrlo jasno da ćemo na izbornu promidžbu potrošiti nula kuna i da ćemo samo nužne operativne troškove. Jedan od tih troškova je 12 kuna za otvaranje računa. Ako bude još kakav takav trošak, bit će navedena u konačnom izvješću, ali za sada ne planiramo apsolutno ništa više od toga potrošiti”.

Nezavisni Miroslav Škoro kao i HSLS-ov predsjednički kandidat Dejan Kovač tvrde da je to nemoguće. A evo i zašto:

“Ne možete vi nigdje u Hrvatskoj postaviti štand, a da od lokalne uprave i samouprave ne zatražite mjesto za štand, ne možete nigdje donijeti štand, ako ništa drugo morali ste ga negdje kupiti. Ja sam do sada zakupio dosta medijskog prostora, platio sam sve štandove, kupovao sam nešto majica, dakle potrošio sam 1.984.356 kuna i 24 lipe”, rekao je Škoro.

“Mislim da nije moguće. Sam financiram svoju kampanju, nešto su donacije građana i nešto od HSLS-a. Ako nije upotrebljavao uopće društvene mreže, a mislim da čak i nije, treba platiti štandove”, istaknuo je Kovač.

Podsjetimo, kandidati imaju pravo potrošiti do 8 milijuna kuna. Hoće li toliko doseći Milanović?

“Malo, jako malo. Osam milijuna kuna je neostvarivo, daleko smo mi od toga. Oko milijun kuna sigurno da. SDP, ljudi uplate nešto, crowdfunding, ima malih donacija, dosta mojih prijatelja je dalo ograničene iznose”.

Dodajmo da do 14. prosinca svih 11 kandidata mora DIP-u dostaviti izvješća o troškovima.

Podijeli