Organizatori objavili pravila ponašanja za Komemoraciju na Bleiburgu

Organizatori objavili pravila ponašanja za Komemoraciju na Bleiburgu

Podijeli

Počasni bleiburški vod predstavio je pravila ponašanja hodočasnika na Komemoraciji u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije, koja se održava u subotu, s početkom u 11 sati

Ove godine austrijske vlasti angažirale su Ured za strance koji će pojedince, budu li narušavali ugled Republike Austrije, moći privesti i deportirati. Evo što će sve, osim poruka političkog sadržaja, biti zabranjeno:

‘‘Nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezano za vojske Sila osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom ili nekom drugom vrstom neprimjerenog ponašanja. Zabranjeno je prodavajne alkoholnih pića za vrijeme svete mise i nakon nje‘‘, rekao je glasnogovornik PBV-a Ante Kutleša.

Također, u skladu sa zahtjevima Koruške nadbiskupije, na području održavanja komemoracije neće biti šatora, jer se većina incidenata događala u njima.

‘‘To nije zadnji skup neonacista u Europi, to je skup domoljuba‘‘, rekao je predsjednik NO Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks, referirajući se na veliku austrijsku kampanju protiv održavanja komemoracija u Bleiburgu.

‘Poduzete su mjere i koraci, preventivne i zaštitne mjere da se spriječe i bezumnici i provokatori. I nulta tolerancija prema takvim pokušajima. Bez politiziranja, samo odavanje pijeteta‘‘, izjavio je Vladimir Šeks.

Svetu misu predvodit će zadaski nadbiskup Želimir Puljić, a pozdravni govor u ime pokrovitelja držat će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te u ime supokrovitelja Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragan Čović.

Podsjetimo, oči austrijske politike i javnosti, posljednjih dana uprte su prema Bleiburškom polju. Prvi put najavljeni su prosvjedi protiv održavanja komemoracije.

Podijeli