Oporba traži smjenu Dalić, parlamentarna većina ju brani

Oporba traži smjenu Dalić, parlamentarna većina ju brani

Podijeli

Iako je oporba prikupila dovoljan broj potpisa za pokretanje inicijative opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić kada će ih predati još nije odlučila. Dalić s druge strane poručuje kako sve što govori oporba ima previše sličnosti s lažima koje putem bloga servira Ivica Todorić

33 potpisa i više nego dovoljno za raspravu u Saboru o povjerenju ministrici Dalić koju oporba drži odgovornom za situaciju u Agrokoru. Ipak, opozicija taktizira te još uvijek razmišlja o datumu predaje potpisa. Dva su ključna razloga, kaže SDP-ov Arsen Bauk.

“Jedno je da se prijedlog može nadopuniti izostajanjem novaca iz EU fondova, oko kojih se gospođa Dalić i gospodin Tolušić svađaju. A drugo je da je gospodin Pupovac rekao da mu treba još vremena da razmisli. I zamislite sad, da mi pošaljemo zahtjev a da on kaže da ste mi dali još vremena glasovao bih za vas”, rekao je Bauk.

U Mostu nemaju problema s taktiziranjem. Izvukli su i pouke iz prošlosti.

“Mi smo navikli u glavu reći kada nešto namjeravamo napraviti. možda bi ovaj put trebali malo i taktizirati”, rekao je Grmoja.

Da je po njihovom u Glasu bi tražili opoziv cijele Vlade. Anka Mrak Taritaš.

“Da se pokaže da imamo ministre koji su plutajući skandali. Glavnina oporbe je bila za smjenu Dalić, mi smo apsolutno u tom djelu oporbe, ja sam potpisala zahtjev za smjenu ministrice Dalić. Međutim, očito je zaključak onih koji su zaključili da vode cijeli proces, a to je prvenstveno Most, određena taktika pa vidimo kako idemo dalje”, rekla je Mrak Taritaš.

Oglasila se i prozvana Dalić. Istaknula je da je pravo oporbe da preispituju rad vladajućih , ali i dodala.

“Sve ono što govori SDP ima jednu frapantnu sličnost sa ogromnom količinom laži koje je kroz svoj takozvani blog u hrvatsku javnost pustio Ivica Todorić. S druge strane mislim da SDP sve ovo zajedno koristi kako vi skrenuo pozornost sa velikih problema koje imaju trenutno u stranci”, rekla je Dalić.

“Ona je rekla jednu točnu činjenicu, a to je da je to pravo oborbe. A ja ću dodati da je njeno pravo da se brani od argumentiranih ili manje argumentiranih kritika. Neka ona najprije riješi sa parlamentarnom većinom da stanu u njenu obranu, pa će ona lako sa opozicijom”, poručio je Bauk.

A za sada joj čuvaju leđa. HNS-ov Milorad Batinić i ministar financija Zdravko Marić koji ističe da ima Dalić “potporu cijele većine”.

“Naravno da ima. To nije uopće sporno”, rekao je Marić.

“Prvenstveno HNS podržava gospođu Dalić, ne iz razloga što smo dio koalicije, nego iz razloga što radi vrlo dobro i ozbiljan i odgovoran posao”, rekao je Batinić.

 

Podijeli