Oporba o promjeni blagdana: 30. svibnja nema veze s hrvatskom državnošću

Oporba o promjeni blagdana: 30. svibnja nema veze s hrvatskom državnošću

Podijeli

Saborski zastupnici u raspravi o prijedlogu zakona o blagdanima odradili su još jedan krug ideološkog nadmetanja i predbacivanja. HDZ je branio svoj prijedlog o 30.svibnja. kao novom blagdanu, a dio oporbe podsjećao ih na nesuglasice u vlastitim redovima i optuživao za privatizaciju blagdana.

Novi zakon kao je već poznato između ostalog predviđa da se umjesto 25. lipnja. Dan državnosti slavi kao nekada 30. svibnja. Novost je i blagdan 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ministar Uprave Ivan Malenica:

“U budućem kontekstu obilježavanja ovih dana ćemo imati važan trokut. 30. svibnja kao Dan državnosti, 5. kolovoza, koji ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i dan branitelja i 18.studeni. Dan kojim obilježavamo sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Vjerujemo da je ovakav način obilježavanja primjereniji i bolji.”

Oporba je HDZ-ove zastupnike napala da vraćanjem 30. svibnja stvaraju sliku kakva im odgovara. SDP-ov Nenad Stazić I GLAS-ov Gordan Beus Richembergh​

“Prijedlog da se 30. svibnja obilježava kao Dan državnosti predstavlja najobičniji povijesni faklsifikat. 30. svibnja nema apsolutno nikakve veze s hrvatskom državnošću.

Ovaj pokušaj nije ništa drugo nego konstantna privatizacija države kao takve, a sad i društva društva, od strane HDZ-a.”

Šef saborske većine Branko Bačić branio je odluku svoje stranke:

“Da je HDZ htio svoju pobjedu na prvim višestranačkim izborima utvrditi kao dan državnosti, onda bi to bio 22. travnja ili 6. svibnja kad je održan prvi ili drugi krug izbora na kojima je HDZ pobijedio, nego je kao dan državnosti utvrđen 30. svibnja i u tom smislu ovaj zakon potpuno harmoniziran i usklađen sa izvorišnim osnovama hrvatskog ustava.”

Ministar i HDZ-ovi zastupnici branili su se da se uz 30. svibnja vežu emocije i građani najbolje reagiraju. SDP-ov Saša Đujić:​

“Kako ste te emocije mjerili. Gdje ste mjerili emocije u HDZ-u ili kod građana. Koji je to instrument za mjerenje emocija. Po toj logici možemo i 31. siječnja proglasiti blagdanom jer je po analizama psihologa nasretniji dan.”

Oporbenjaci su također prigovarali proglašenju dana vukovarske tragedije blagdanom jer kažu na taj dan se ne slavi već komemorira. Vesna Pusić GLAS:

“Ideja da ti kao blagdan slaviš tragediju i poraz čovječnosti je nešto što nije razumljivo i postoji samo na Balkanu.”

Dvojica članova Odbora za veterane, koji je predložio da Dan antifašističke borbe postane samo spomendan, Stevo Culej I Josip Đakić u raspravi su napadali oporbu I nisu se osvrtali na povlačenje prijedloga. Dok je oporba pohvalila Branka Bačića za discipliniranje kolega.

“Nitko ne optužuje HDZ da je protiv antifašizma jer vam je prvi predsjednik bio antifašist, ali vi kolega Bačiću morate znati da nisu svi vaši kolege tog stava.”

Podijeli