Opomene, povišeni tonovi i optužbe na početku sjednice Sabora

Opomene, povišeni tonovi i optužbe na početku sjednice Sabora

Podijeli

Sabor će danas raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

To je četvrta točka dnevnog reda, a zastupnici će početi raspravu o interpelaciji u poslijepodnevnim satima, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Započet će u 15 sati, ako ove druge točke ne budu gotove, prekinut ćemo ih i u 15 sati započeti raspravu o interpelaciji.”

Jučer je zastupnik Mosta Miro Bulj zbog povrede Poslovnika i dobacivanja iz klupe udaljen sa sjednice u dvostrukom trajanju, pa tako ni jučer, a ni danas, ne može sudjelovati na sjednici. Kaznu mu je odredio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. Na to se referirao šef MOST-a Božo Petrov, koji je Jandrokovića zamolio da revidira tu odluku.

“Ne želim uopće dolaziti u situaciju da razmišljam o tome da je to učinjeno kako zastupnik Bulj ne bi mogao sudjelovati u točki o nabavi aviona”, rekao je Petrov.

“Gledao sam snimku, zanimalo me. Kolega Bulj je napravio takav prekršaj da je nemoguće povući tu odluku”, rekao je Jandroković i dodao:

“Iako je Valnetinovo, neću ovdje pokazivati preveliko razumijevanje za ono što se jučer dogodilo”, odgovorio je Petrovu predsjednik Sabora.

Kritikama su se pridružili i SDP-ovci. Predrag Matić je ustvrdio:

“Radite presedan koji može imati dalekosežne posljedice na rad Sabora. Podsjetimo se da je i kolega Pernar dobivao više opomena, čak su ga i iznosili iz Sabora. Ostaje oporavdana sumnja da ste pokušali ušutkati kolegu, ovo nije slilovanje, ovo je ubojstvo demokracije.”

Ranko Ostojić zatražio je da se sjednica odgodi, a Gordan Maras je zaradio dvije opomene od Jandrokovića.

“Izvolite sjesti jer ćete dobiti opomenu”, rekao je Jandroković, a Maras je odgovorio: “I zabranit ćete mi govoriti cijeli dan?” Jandroković dodaje: “Neću, držat ću se poslovnika.” Maras se ubacuje: “I sutra možda? Ja sam ovdje da govorim i Bulj je ovdje da govori.” Jandroković ga prekida: “Dobivate prvu opomenu, imate opomenu.” Maras se pita: “Za što?” Jandroković odgovara: “Zbog nepoštivanja predsjedavajućeg i govorenja izvan forme.” Maras kaže: “Dali ste mi da govorim. Znači, mogu raditi samo ono što mi vi dopustite.” Jandroković zaključuje: “Dobivate i drugu opomenu. Još jednu i nećete moći danas govoriti.”

Inače, interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih zastupnika, a njome, kažu, žele prisiliti Vladu da pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propalom poslu te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića, ali i premijera Andreja Plenkovića. SDP-ovci smatraju da postupak nije bio transparentan, da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njezin vanjskopolitički položaj. Podsjetimo, Vlada je prošlog tjedna odbacila SDP-ovu interpelaciju ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni.

Podijeli