Održano Otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina Slovenija – Gornja Radgona

Održano Otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina Slovenija – Gornja Radgona

Podijeli
Foto: Ilustracija

​​46. Otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina – Vino Slovenija Gornja Radgona i 10. EKO ocjenjivanje vina pod pokroviteljstvom 58. Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma AGRA održani su na Pomurskom sajmu u Gornjoj Radgoni od 13. do 17. srpnja 2020.

15. srpnja 2020. godine održana je II. procjena ITC – International Traminer Challenge. Na sva tri prestižna vinska natjecanja sudjelovala su 173 vinara s 639 uzoraka vina iz 5 zemalja (Austrija, Hrvatska, Češka, Sjeverna Makedonija, Slovenija).

TRADICIONALNA REPUTACIJA I OBNAVLJANJE OCJENE VINA SLOVENIJE

Priznanja Slovenske vinske olimpijade više su od četiri desetljeća vjerodostojan katalog kvalitete vina za ljubitelje vina, trgovce i ugostitelje koja proizvođačima i vinarima donose priznanje za svoj rad i smjernice za postavljanje omjera cijene i kvalitete.

Sustav ocjenjivanja poštuje karakteristike različitih regija, metode proizvodnje, obrade i podruma. Istovremeno osigurava anonimnost uzoraka, objektivnost evaluacije i točnost analitike. Procjena se uvijek provodi u skladu s profesionalnim standardima, koji se smatraju najvažnijim međunarodnim procjenama. Tabelarni način davanja rezultata na skali od sto bodova uključuje i određivanje dominantnih senzornih osobina. To zahtijeva od svakog enologa da uzme vremena za razmišljanje prije nego što utvrdi bodove. Na taj način zajamčene su jednake mogućnosti svim vinima koja sudjeluju u izboru.

Povjerenstva za ocjenjivanje čine vrhunski enolozi s bogatim međunarodnim iskustvom. Organizator, Pomurski sajam, stalno ih obnavlja s novim stručnjacima i novim znanjem.
Povjerenstva najboljim vinima dodjeljuju srebrne, zlatne i velike zlatne medalje. Najviša priznanja su prvaci u kategorijama klasično proizvedenih vina, trajno proizvedenih vina i vina s priznatim tradicionalnim imenom. Izvrsnost slovenskih regionalnih specijaliteta naglašena je nagradama Champions of Wine Tourist Road.

Medalje i posebne nagrade Vino Slovenija Gornja Radgona izvrstan su marketinški i promotivni alat koji donosi visoku dodanu vrijednost i mogućnosti ekskluzivnih prezentacija na tržištu.

Ocjenjivanje organskih vina ove godine slavi okruglu, desetu godišnjicu djelovanja. Pomurski sajam po drugi put ističe izvrsnost Traminca. Drugi ITC – International Traminer Challenge dominirao je slovenskim primjercima, ali odlični Tramineri iz Austrije i Češke potvrdili su da je utakmica otvorena za Traminer stručnjake iz cijelog svijeta. Nažalost, ovogodišnji ITC je skraćen zbog situacije s virusom Sars CoV-2 i manjeg broja uzoraka, što je rezultiralo da se naslov prvaka ne dodjeljuje. Ipak, organizator s velikim optimizmom gleda u budućnost međunarodnog izazova za Traminere.

KOMISIJA ZA PROCJENU

Ocjenjivanje Vino Slovenija odvijalo se u četiri povjerenstva kojima je predsjedao dr. Mojmir Wondra, Boštjan Zidar, mr.sc. Janez Valdhuber i Iztok Klenar. Ocijenili su ih enolozi koji se poput predsjedatelja povjerenstava mogu pohvaliti višegodišnjim međunarodnim iskustvom: mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, mr.sc. Boris Penkoff, Sašo Topolšek, Tadeja Vodovnik Plevnik, Nika Gregorič, Jure Štalcar, Jernej Martinčič, Miroslav Majer, Mitja Herga, Leonida Gregorič, Majda Brdnik, Martin Palz, Darinko Ribolica, Bruno Gaberšek, Alojz Filipič, Klavdija Topolovec Špur Danilo Steyer i Ivan Mijošek. Tajnica ocjenjivanja bila je Leonida Gregorič.
Iztok Klenar bio je predsjednik odbora za procjenu ITC – International Traminer Challenge. U komisiji su sudjelovali i Miroslav Majer, Danilo Steyer, Ivan Mijošek i Bruno Gaberšek.

KOMENTAR PREDSJEDNIKA KOMISIJA ZA PROCJENU

»Ovogodišnje ocjenjivanje Vino Slovenija Gornja Radgona još jedna je pobjeda Pomurskog sajma. Unatoč poznatoj situaciji, organizator je uspio provesti zahtjevno i naše najveće ocjenjivanje vina i više od toga. Izvrsni organizacijski tim Pomurskog sajma prikupio je gotovo isti broj uzoraka vina kao i prošle godine, kada je bila “normalna” godina. Čestitamo! I ne samo to … Kvaliteta uzoraka bila je vrhunska. Vinogradari znaju što treba uputiti na našu najvišu ocjenu. To su sjajna vina. Kod bijelih vina me je fascinirala izuzetna raznolikost, naglašena svježina i sklad. Oduševili su me sauvignoni, Pinot Gris, Renzi i muškat svojim osjetljivim buketom i ukusom. Malvazija, nešto rebula, mirisni traminac i pinela lijepo su se predstavili…

Pjenušava vina kretala su se od mlađih, pjenušavih, pitkih, do onih koja su sazrijevala i naglašavala bogatstvo u ustima. Također bilo je dosta živahnih ruža i prilično zanimljiv, nježni cviček … Možda mi je samo nedostajalo više plavg. Mlada crna vina izrazila su piće. Crna zrela vina još su jednom dokazala što zreli tanini znače već u grožđu koje to jest tada se u vinu dalje oblikuju u izvrsnost. Terani su također bili na najvišoj razini, posebno odabrani, s lijepom biološkom deakidifikacijom. Posebno poglavlje bili su Tramineri, vina koja inače zaslužuju posebnu pažnju. Ispravno je staviti posebnu kategoriju. Uglavnom su bili izvrsni u svom buketnom bogatstvu i punoći okusa. Naša komisija je također ocjenjivala organska vina koja sudjeluju svake godine otprilike u istom broju. Ove godine bilo je nešto više slovenskih uzoraka. Moram priznati da su me ugodno iznenadili jer pokazuju odlično podrumarenje. Čestitke svim vinogradarima na postignutoj kvaliteti, a posebno naravno šampionima, nositeljima zlata i velike zlatne medalje i prvacima! “
Predsjednik ocjenjivačkih komisija Vino Slovenija Gornja Radgona, doc. dr. Mojmir Wondra, nakon evaluacije

ŠAMPIONI 2020 

PJENUŠAVA VINA

Zlata radgonska penina “Millesime” 2008 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona

BIJELA MIRNA VINA NEAROMATIČNIH SORTA – SUHA

Jeruzalem Ormož 34′ 2016 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORTA – SUHA

Rumeni muškat 2019 / Vinakoper d.o.o., Koper

MIRNA VINA AROMATIČNIH SORTA – POLSLADKA

Traminec 2019 / Radgonske gorice Gornja Radgona d.o.o., Gornja Radgona

VINA – CVIČEK PTP

Cviček 2019 / Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

RDEČA VINA – TERAN PTP

La Marie, izbrani teran 2018 / Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana

RDEČA VINA – SUHA DO 3 LETA

Merlot 2017 / Posestvo Ferjančič, Planina

RDEČA VINA – SUHA NAD 3 LETA

Bagueri Cabernet 2016 / Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih

BIO VINO

Rumeni muškat 2018 / Janez Smolkovič, Razkrižje

POSEBNE NAGRADE 

NAGRADA STANKA ČURINA

Sauvignon SJI 2015 – 95,67 točk / Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede – Meranovo

PRVAK AuSTRIJE 2020

Sauvignon GAMLITZ 2019 – 90,67 točk / Peter Skoff – Domäne Kranachberg, Kranachberg

PRVAcI VINSKO TURISTIČKIH CESTA 2020

BRIšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Bagueri Cabernet 2016 / Vinska klet Goriška Brda z.o.o., Dobrovo v Brdih

VIPAVSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Merlot 2018 / Vina Povh, Goče

HALOšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Sivi pinot 2019 / Kobal Wine Estate d.o.o., Ptuj

JERUZALEMSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Arhiva renski rizling 1989 / Puklavec Family Wines d.o.o., Ormož

RADGONSKO KAPELSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Dišeči traminec 2019 / Steyer vina, Plitvica

KRAšKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Vitovska prestige 2017 / Vinakras z.o.o. Sežana, Sežana

ISTRSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Refošk Rex 2019 in Capris Plemenito rdeče 2016 / Vinakoper d.o.o., Koper

VINSKA TURISTIČNA CESTA goričko

Sivi pinot 2018 / Vina Gjerkeš, Fikšinci

MARIBORSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Oskar CH premium 2018 / Vina Oskar, Mateja Markuš, Malečnik

DOLNJE DOLENJSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Penina kraljevina brut nature 2016 7 Vinogradništvo-kletarstvo Gregor Štemberger, Šentjernej

GORNJE DOLENJSKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Rose 2019 / Hiša vina Grabnar, Ardo pri Raki

BIZELJSKO – SREMIŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Zeleni silvanec classic 2018 / Kmečka zadruga Krško, z.o.o., Krško

VINAR GODINE

Vinar leta bo razglašen na svečani razglasitvi rezultatov in podelitvi medalj, ki letos ne bo izvedena na sejmu Agra 2020, saj je sejem zaradi virusa Sars -CoV-2 odpovedan.

Pogledajte detalje:

Nagrajena vina Vino Slovenija Gornja Radgona 2020

Nagrajeni vinarji Vino Slovenija Gornja Radgona 2020

Nagrajena BIO vina 2020

Nagrajeni BIO vinarji 2020

Nagrajena vina in vinarji ITC – International Tramin Challenge 2020

Podijeli