Održana konferencija posvećena Konvenciji o pravima djeteta

Održana konferencija posvećena Konvenciji o pravima djeteta

Podijeli

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji posvećenoj Konvenciji o pravima djeteta, koja je organizirana povodom 30 godina od prihvaćanja te Konvencije donesene na Međunarodni dan djeteta 20. studenoga na Glavnoj skupštini UN-a kao obvezujući akt za sav svijet koji želi sustavno raditi na provedbi zaštite prava djece. Zaključak je da smo u tom pogledu puno napredovali, ali da ima još dosta prostora za poboljšanja.

Evo što je predsjednica izdvojila kao problem:

“Posebno ističem da nismo i ne možemo biti zadovoljni s mogućnostima posvajanja i udomljavanja djece. Na to nas upozoravaju, ne samo statistike usvojene djece s obzirom na broj zahtjeva, već i iskustvo naših voditelja domova za nezbrinutu djecu upozoravajući na sve manjkavosti procedura koje otežavaju ono što je najvažnije za dijete – njegovo uključivanje u obiteljski život, a što kraći boravak u institucijama”, rekla je predsjednica.

Na konferenciji je bila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković:

‘‘Ono što smatram da je potrebno i što trebamo graditi, to je odgovornost. Kako pojedinaca, tako i cijelog društva, za ostvarivanje prava svakog djeteta.‘‘

Podijeli