Održana 14. sjednica Skupštine Međimurske županije – uz 20 točaka vijećnici jednoglasno...

Održana 14. sjednica Skupštine Međimurske županije – uz 20 točaka vijećnici jednoglasno podržali rebalans proračuna i izvješće o radu župana

Podijeli

Održana je 14. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je 33 vijećnika raspravljalo i usvojilo 20 točaka dnevnog reda među kojima su polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2019. godinu, prijedlog odluke o izradi III. izmjena i dopuna prostornog plana te prijenos obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza na Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije.

Sjednica je započela aktualnim satom  pitanjem o stanju sigurnosti u Međimurskoj županiji s apelom da se stvari brže pokrenu. Komentirano i devijantno ponašanje mladih u obrazovnim ustanovama pa se postavilo pitanje hoće li Županija zatražiti stav od nadležnih ministarstava o tome što misle poduzeti.

Vijećnike je zanimalo je da li ima šanse da država otpiše svoja potraživanja prema tvrtki MEISO čime bi se ispunili osnovni uvjeti za opstanak tvrtke te hoće li Županija pristati da joj se prebaci dio dugovanja Županijske bolnice Čakovec, prema prijedlogu Ministarstva zdravstva. Župan Međimurske županije Matija Posavec izjavio je da je poduzeće MEISO u većinskom vlasništvu države te pozvao odgovorne da kvalitetnije rade na rješavanju problema tvrtke te brizi za radnike kojima je upitno hoće li dobiti plaću: „Situacija zahtijeva hitnu reakciju resornog ministra kojeg pozivam da dođe u tvrtku i objasni radnicima hoće li dobiti plaću, a ne da su prepušteni sami sebi“.

Na drugo pitanje vijećnika, župan je kazao da županija nema mogućnosti sudjelovati u preuzimanju duga čakovečke županijske bolnice prema veledrogerijama, ističući da naša bolnica ima manje od milijun kuna obveza koje su stare više od 300 dana, odnosno u vremenskom okviru koji ne podrazumijeva ovrhu. “Trenutna dugovanja Županijske bolnice Čakovec prema veledrogerijama su oko 49 milijuna kuna, s time da je 36 milijuna kuna dugovanje od 0 do 250 dana, a u vremenskom okviru koji ne podrazumijeva ovrhu je 890 tisuća kuna. Ako uzmemo neke druge bolnice za usporedbu, koje su dužne više stotina milijuna kuna, onda mi nemamo tako veliki problem.“, rekao je župan Posavec.

Odgovarajući na pitanja vijećnika oko stanja sigurnosti, istaknuto je kako je nakon povećanja broja policajaca u planu otvaranje ispostave Centra za socijalnu skrb u Prelogu, povećanje broja socijalnih radnika, a Centar za socijalnu skrb sankcionira nenamjensko trošenje novaca socijalne pomoći.

Nakon aktualnog sata,  14. sjednice Međimruske županije vijećnici su jednoglasno prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2019. godinu, kao i prijedlog I. izmjena i dopuna proračuna Županije za 2019. godine, za koji je župan Posavec istaknuo da su promjene potrebne zbog usklađenja sa stvarnim stanjem. Vijećnici su usvojili izvješće o radu župana Međimurske županije za prvih šest mjeseci 2019. godine u kojem su detaljno obrazložene brojne aktivnosti. O dinamici rada Županije dovoljno govori podatak da je samo tijekom prvih pola godine popraćeno 338 događaja.

S obzirom na to da je vijećnik Nino Vrhar podnio ostavku na svoje dužnosti u skupštini Međimurske županije, zamijenit će ga Damir Grašić, a svoj je mandat aktivirao Franjo Bukal umjesto kojeg je do sada vijećničku dužnost obavljala Tamara Hrelja.

Kreće se u izmjene i dopune odluke o proglašenju značajnog krajobraza Mure na području Međimurske županije te u izradu III. izmjena i dopuna prostornog plana kojima će se obuhvatiti prijedlozi Općina, a usvojena su i izvješća o radu županijskih ustanova i institucija.

Vijećnici su usvojili odluku o prijenosu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza na Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije čime će se još dodatno poboljšati zdravstveni standard i usluga, a odluku su posebno pohvalili vijećnici Igor Ivković i Goran Kozjak. „Ovo je pitanje o kojem promišljamo već dulje vrijeme te smo uspostavom uvjeta odlučili provesti odluku kojom će se urediti prostor Zavoda za hitnu medicinu i saniteta, te će se sukladno zakonu poboljšati organizacija obavljanja prijevoza pacijenata.“, pojasnila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Na sjednici Skupštine dana je informacija o radu Županijske bolnice Čakovec za 2018. godinu te su usvojena izvješća o radu Piškornice d.d. i povezanih društava te Zajednice tehničke kulture. Vijećnici su usvojili izvješće o stanju zaštite od požara, koordinacije za ljudska prava, antikorupcijskog povjerenstva te donijeli program kontrole populacije napuštenih pasa na području Međimurske županije. Marina Držanić, Ivan Goričanec, Tomislav Horvat, Mirjana Hržić i Branimir Magdalenić novoimenovani su članovi Kulturnog vijeća Međimurske županije na četverogodišnji mandat, dok je jednoglasnu podršku za novi mandat dobila i Ljerka Cividini na dužnosti ravnateljice Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

Podijeli