Održan treći okrugli stol triju županija na temu cjeloživotnog učenja

Održan treći okrugli stol triju županija na temu cjeloživotnog učenja

Podijeli

Održan je treći okrugli stol na temu cjeloživotnog učenja triju županija – Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije.

Raspravom o cjeloživotnom učenju sudionici projekta željeli su dotaknuti ovu temu koja je postala neizostavna zbog promjena koje se dešavaju na tržištu rada. Kad je u pitanju obrazovanje odraslih, u Hrvatskoj je svega 2.4 % odraslih od 15 do 64 godine uključeno u različite programe cjeloživotnog obrazovanja, dok je na razini Europske unije taj prosjek 15 %.

Konzultant za tržište rada Vitomir Begović je rekao kako u ove tri županije bilježimo nepovoljna demografska kretanja, starenje stanovništva i produžetak radnog vijeka, ali istovremeno na tržištu rada poslodavci traže fleksibilniju radnu snagu i univerzalnije obavljanje poslova. Dodao je kako to sve upućuje na potrebu cjeloživotnog učenja kako bismo postojeće radnike zadržali što dulje u svijetu rada, a gospodarstvu i uslužnim djelatnostima osigurali odgovarajuću radnu snagu.

Međimurska županija posljednjih nekoliko godina aktivno potiče povećanje jednakog pristupa cjeloživotnom učenju za sve dobne skupine kroz brojne projekte i aktivnosti. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je da je problem bio što su iz srednjih škola izlazili kadrovi koji nisu mogli naći posao te je rekao kako su u suradnji s našim srednjim školama uspjeli to promijeniti te su uspostavljena efikasna partnerstva između škola i poslodavaca kao jedno od rješenja problema. Potrebno je stimulirati ljude, zaposlenike i one koji ulaze u svijet rada da jednostavno prihvate cjeloživotno učenje kao normalan, a ne ekskluzivan proces.

Znanstveni savjetnik za cjeloživotno obrazovanje Vitomir Tafra, svojim je predavanjem zaključio da je u današnjem svijetu i tempu života nužno kontinuirano educiranje i informiranje.

Podijeli