Održan sastanak Grada Mursko Središće s Hrvatskim cestama

Održan sastanak Grada Mursko Središće s Hrvatskim cestama

Podijeli

Grad Mursko Središće već se godinama bori se sa teretnim prometom koji je ulaskom u Europsku uniju dosegnuo neprimjerene razmjere sigurnosti, opterećenosti ceste i zgrada, a tu je i problem zagađenja

Do ulaska u Europsku uniju preko graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci te nadalje preko centra grada do Čakovca prometovalo je oko 5000 teretnih vozila. Ulaskom u EU promet je dosegao čak 18.000 teretnih vozila mjesečno. Kontaktirane su Hrvatske ceste, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture,Vlada Republike Hrvatske, predsjednica RH, župan Međimurske županije, saborski zastupnici te je od svih zatražena pomoć oko što bržeg rješavanja novonastale situacije. Iskazano je razumijevanje za navedeni problem te su Hrvatske ceste dale izraditi prometni elaborat smještaja u prostor buduće zaobilaznice i mosta, a temeljem već prije izrađenog idejnog rješenja koje je usuglašeno sa Općinom Lendava iz Slovenije te financirano od strane Međimurske županije. Prošle godine u posjetu Gradu Mursko Središće bio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tada obećao da će od 1. srpnja 2017. biti zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza, što zbog pravila EU o nediskriminaciji nije bilo moguće provesti.

Moguće rješenje nalazi se u prekategorizaciji graničnog prijelaza iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet te su u tom pravcu odmah pokrenute aktivnosti. Trenutno se izrađuje studija izvodljivosti projekta novog mosta i zaobilaznice te su predstavnici Hrvatskih cesta s gradonačelnikom Srpakom i stručnim službama odradili sastanak na tu temu i ujedno prezentirali dosadašnje analize stanja. Za jesen ove godine najavljena je izrada studije utjecaja na okoliš. Iz Grada Mursko Središće izrazili su zadovoljstvo dosad učinjenim, ali također i uputili zahtjev da se na projektu radi i brže i konkretnije.

Podijeli